Дългите дремки и сънливостта през деня са свързани с повишен риск от метаболитен синдром

Credit: Martin Cathrae, flickr

Продължителните дремки и силната умора през деня са свързани с повишен риск от развитие на метаболитен синдром, според проучване, което беше представено на 65-тата годишна научна сесия на Американския колеж по кардиология.

По-конкретно, дремките, които продължават 40 или повече минути, са свързани с повишен риск от развиване на метаболитен синдром – съвкупност от състояния, като високо кръвно налягане, висок холестерол, големи мастни натрупвания около талията и висока кръвна захар – всички те повишават риска от развитие на сърдечно заболяване. Чувството за силна умора през деня също е свързано с повишен риск от развитие на синдрома.

„Изясняването на връзката между дрямката и метаболитния синдром може да предложи нова стратегия на лечение, а броят на хората, които страдат от него се повишава непрекъснато в целия свят” – казва доктор Томохиде Ямада, който е диабетолог от Университета на Токио и водещ автор на изследването.

Този мета-анализ е оценил данните от 21 наблюдателни проучвания, включващи 307 237 субекта от азиатски и западен произход и се гради на предишни изследвания на Ямада и колегите му, които обвързват продължителните дремки и дневната сънливост със сърдечни заболявания и диабет тип 2. Това проучване е най-големият анализ на подобни данни, събрани от различни страни.

Прочетете целия материал в първия брой на новото списание „Българска наука и медицина“: тук.


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: