Декемврийски календар на най-големите научни открития и нововъведения в историята

 

За повечето хора декември е месец, в който се ориентират към временно приключване на обичайната си дейност и в който започват да мислят за подаръци, празници, почивка и зимни курорти. Но не и за учените, изобретателите и иновативните предприемачи.

Някои от най-известните изобретения, патенти, търговски марки и авторски права са се появили през месец декември. Прочетете по-нататък, за да разберете кой известен изобретател има същия декемврийски рожден ден като вас или кое историческо изобретение е било създадено на този ден през месеца.

 


РЕКЛАМА:

***

Нововъведения:

 

1 декември 1948: настолната игра „Scrabble“ е регистрирана с авторски права.

 

3 декември 1621: Галилео Галилей усъвършенства своето изобретение – телескопът.

 

6 декември 1955: Автомобилът Volkswagen е регистриран като търговска марка.

 

11 декември 1900: Роналд Макфийли получава патент за машина за производство на обувки.

 

12 декември 1980 г.: Законът за компютърния софтуер от 1980 г. дефинира компютърните програми и изяснява степента на защита, предоставена на компютърния софтуер от закона. Оттогава софтуерът вече започва да се счита за изобретение и може да бъде патентован.

 

13 декември 1984: Уилям Шрьодер претърпява първия си от серия инсулти, 18 дни след като става вторият в историята приемник на изкуствено сърце. Но въпреки това живее така 1 година и 255 дни преди да почине от белодробна инфекция, с което става най-дълго оцелелия с изкуствено сърце човек по това време.

 

15 декември 1964: Патент #3,161,861 е предоставен на Кенет Олсън за паметта с магнитно ядро (за първи път използвана в миникомпютър).

 

Цялата статия можете да прочетете в новият Брой 149 на сп. Българска Наука.
Подаряваме ти първите 58 стр. от брой 149 тук>>


Европейска нощ на учените 2022 г.: