Да си припомним: Археолози откриха гробница на заможен микенски войн в Гърция

image_3380_1-mycenaean-warrior_0

Мултинационална група от археолози откри гробница на възраст 3, 500 години близо до град Пилос, на югозападното крайбрежие на Гърция. В съоръжението, в което по всяка вероятност е погребан микенски войн, са открити над 1400 предмета: бронзови, сребърни и златни артефакти, накити, оръжия и брони.

Един от членовете на екипа на д-р Шари Стокър, преподавател в университета в Синсинати коментира откритието като „един от най-величествените примери за антично богатство, открито през последните 65 години в Континентална Гърция”.

Д-р Стокър и неговите колеги откриват гробницата, докато работят в района на известния Нестеров дворец, обширен комплекс, свързван с Омировите епопеи. Развалините на двореца са открити през 1939 в маслинова гора отново от археолози на Синсинатския универитет. Въпреки че е унищожен от пожар някъде около 1200г. пр. Хр., той безспорно е един от най-запазените дворци, датирани през Бронзовата епоха на Древна Гърция. Владетелят притежавал огромна територия с над 20 области с главни градове, заобиколени от множество слабо населени места.

Една от причините за популярността на съоръжението е  Омировата „Одисея”. Нестеровият дворец е едно от местата на действие в епопеята – Телемах, синът на Одисей, посещава цар Нестор по време на пътешествието в търсене на изгубения си баща. Намерената гробница обаче, по думите на д-р Стокър, не принадлежи нито на повелия войска на страната на ахейците в „Илиада”  цар Нестор, нито на неговия баща Нелеус.


РЕКЛАМА:

***

Въпреки това находката е може би от още по-голямо значение, тъй като е датирана 200 – 300 години преди времето на тези легендарни царе. Това означава, отново базирано на становище на д-р Стокър, че войнът, погребан там, вероятно е бил важна фигура по времето, когато Гърция е силно повлияна от Крит, първата европейска напреднала цивилизация. „Възможно е в гробницата да е бил погребан мощен владетел, войн или дори търговец, който почива на възраст около 30 – 35 години, но който спомага да се положат основните на Микенската култура, която по-късно процъфтява в региона”, коментира д-р Стокър…

Превод: Екатерина Ангелова

Източник: sci-news.com

Прочетете целия материал безплатно тук: https://issuu.com/bgnauka/docs/bgnauka83/155

Изтеглете безплатно новия 90-ти брой на сп. Българска Наука от тук: http://image.nauka.bg/magazine/bg-science90.pdf


Европейска нощ на учените 2022 г.: