„Човешкото тяло – разкрито и реално“ пристига в България

Body7.png

 

Видяна от над 30 милиона души в цял свят

 

Уникалната изложба „Човешкото тяло – разкрито и реално“ пристига в България

 http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/Body7.png


РЕКЛАМА:

***

Световноизвестната изложба Bodies Revealed ще бъде открита на 25 април на третият етаж в ЦУМ. Тя е създадена от американската компания Premier Exhibitions, която е  лидер в организирането на качествени музейни експозиции по целия свят. Premier Exhibitions е водещ организатор на изложби, свързани с човешката анатамия, като освен Bodies Revealed, тя организира и The Exhibition, Титаник, Тутанкамон и още много други.

 

Продукциите на компанията са отразявани от световноизвестни телевизионни водещи като Опра Уинфри и Марта Стюарт.

 

Изложбата е посетена от над 30 милиона души в цял свят. За първи път е показана във Флорида през 2005 г. Гостувала е в почти всички големи градове в Европа, Северна и Южна Америка. Сега тя пристига у нас след изложение в Белград. Образователната изложба Bodies Revealed е създадена с единствената цел – да подпомогне изучаването на човешкото тяло без да е необходимо медицинско образование.  Някой от експонатите в изложбата са реални и показват без никаква визуална намеса истинската същност на частите на човешкото тяло. Световноизвестната изложба Bodies Revealed няма нищо общо с появилите се информации сравняващи я с показваното от скандалният немски лекар Гюнтер Фон Хагенс.

 

Българското название на изложбата е „Човешкото тяло – разкрито и реално“. През времето в което изложбата госува в ЦУМ (от май до септември) ще могат да се видят над 200 експоната, сред които има цели човешки тела и отделни органи. Телата са съхранени чрез процес, наречен „полимерно запазване“. Моделите са изложени така, че да могат да бъдат разгледани от всички страни много детайлно, защото най-добре се учим, когато гледаме. Всички експонати са дарени за научни и образователни цели на акредитирани медицински университети в Народна република Китай.

 

Експозицията дава възможност на хората да научат повече за собствените си тела, да разберат как да се грижата по-добре за здравето си и да живеят природосъобразно. Изложбата дава един различен поглед към здравните проблеми като затлъстяване, рак на гърдата, рак на дебелото черво, цироза на черния дроб, извънматочна бременност, артрит, остеопороза и костни фрактури. Показани са и заболявания причинени от нездравословен начин на живот.

 

Според д-р Рой Глоувър, главен лекар-консултант на изложбата: „Разглеждането насърчава разбирането, а разбирането провокира интереса към нашето тяло. То не лъже!“ За разлика от моделите, които показват тялото през очите на художника или твореца, образците в експозицията разкриват тялото и неговите части максимално близо до реалността. Макети са били използвани в продължение на много години, но те не дават правдоподобна представа за промените в структурата на организма или в развитието на патологиите, а това е от ключово значение, за да разберем колко уникални са телата ни.

 

Студентите по медицина имат все по-малко време за изучаване на човешката анатомия и чрез уникалните експонати в изложбата могат по-лесно да разберат човешкия организъм.

 

Запознаването с основите на анатомията и физиологията на човека са много важни за образованието на всяко дете.  Организаторите от американсаката комания Premier Exhibitions препоръчват децата да посещават изложбата с учител или родител. Eкспозицията предлага интересно преживяване и за семейството: възможност да покажете на всяко дете колко е сложно човешкото тяло по начин, който нито един учебник не може да пресъздаде. Също така спомага за разбиране на  необходимостта от правилно хранене, редовно спортуване и важността на здравословния начин на живот, например избягване на тютюнопушенето и алкохола.

 

Предвиден е специален аудиоводител за малките посетители на изложбата.

 

„Човешкото тяло – разкрито и реално“ ще бъде открита за посетители на 25 април, всеки делничен ден и събота от 10 до 20 ч. и между 11 и 19 ч. в неделя. Билети могат да се закупят на касите на изложбата в ЦУМ, ет. 3.

 

http://bodies.bg/bg/

 

http://bodies.bg/bg/images/photosleft.png


Европейска нощ на учените 2022 г.: