Човешкото сърце

Сърцето е кух мускулест орган, разположен в гръдния кош върху сухожилния център на диафрагмата. В сърдечно-съдовата система то изпълнява ролята на помпа, която е натоварена да поддържа нашето кръвообращение.

Сърцето е разположено асиметрично – 2/3 от него се намират наляво докато останалата  1/3 е надясно от срединната линия на тялото. Кухината на сърцето се разделя на четири отделения  – две предсърдия и две камери, разделени съответно с междупредсърдна и междукамерна преграда.

Дясното предсърдие заема най-дясната част на сърцето и в него се вливат горната и долната куха вена, образувайки венозния синус. През дясното предсърдие преминава венозната кръв. От своя страна лявото предсърдие заема задната част на сърцето, достигайки до основата на белодробния ствол. През лявото предсърдие преминава артериалната кръв.

От предсърдията кръвта попада в камерите, които при съкращението на сърдечния мускул изтласкват по 70 мл кръв в белодробния ствол. При нормални условия ритъмът на автоматичното съкращение на сърдечния мускул е строго регулиран и средната му честота при възрастен човек е около 70 удара в минута.

Сърцето, както и всички останали мускули в човешкото тяло, се нуждае от кислород и хранителни вещества. То си ги набавя от т.нар. коронарни артерии, водещи началото си от аортата.


РЕКЛАМА:

***

Сърцето в норма има големината на юмрука на съответния човек. Когато е в норма, то тежи при мъжете между 280 и 340 g  и между 230 и 280 g при жените.  Възможно е да достигне и тегло над 500 g, но това води до увреждания в сърдечната мускулатура.

Сърцето има форма на конус или пирамида със заоблен връх и широка основа. При бебетата сърдечните съкращения са около 140 в минута докато при възрастните, с увеличението на телесната маса този ритъм се забавя, тъй като е по-дълъг пътят, който изминава кръвта в тялото, самото сърце е по-голямо, наблюдава се промяна в еластичността на съдовете и т.н.

Обеци „Анатомично сърце“

 Освен бижута ние предлагаме и тениски с формата на анатомично сърце.

В онлайн магазина ни ви очаква богат избор продукти на разнообразна научна тематика.


Европейска нощ на учените 2022 г.: