Четири медала за българския отбор от Международната олимпиадата по химия

Olimpiiski Otbor Chemistry 2.JPG

Отборът пристига тази вечер в 22:00 часа на Летище София Т2

С четири броя медали се завръща националният отбор по химия от Международната олимпиада, която се проведе в Баку, Азербайджан между 20 и 29 юли. След достойно представяне по време на мащабното състезание, четирите млади надежди се завръщат с един сребърен и три бронзови медала. „Тази година всеки от участниците има свое отличие – доказателство за изключителната подготовка на членовете в националния отбор по химия. Радваме се, че през последните два месеца медалите и високите постижения се превръщат в тенденция“,  коментират от СРООПН по повод добрата новина.

 Участниците в отбора са както следва:

1.       Пенчо Бойков Бейков, НПМГ, София, 12 клас – сребърен медал

2.       Силян Любомиров Янев, 91 НЕГ, София, 12 клас – бронзов медал


РЕКЛАМА:

***

3.       Любен Красимиров Бориславов, НПМГ, София, 10 клас – бронзов медал

4.       Борис Стефанов Борисов, НПМГ, София, 10 клас – бронзов медал

 Olimpiiski Otbor Chemistry 1.jpg (655×492)

Пенчо Бейков вече се е състезавал на четири международни олимпиади, завоювайки два бронзови и един сребърен медал. Силян Янев пък  се състезава на Международната менделеевска олимпиада по химия през 2015 г., по време на която печели сребърен медал.   

Ръководители на отбора са Донка Ташева и Пенка Василева.  Г-жа Ташева е доцент по Органична химия и фармакогнозия във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“, както и ръководител на отбора по химия за участията в Международната олимпиада по химия от 2004г.

 Доцент Василва преподава Обща и неорганична химия във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“. Тя също така е ръководител на отбора по химия за участие в Международната олимпиада по химия от 2005г.

Международната олимпиада по химия  

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г., а България е редовен участник още от следващата 1969 г. в Чехословакия. Участниците в българския национален отбор са четирима на брой и се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. България е домакин на олимпиадата през 1971 г. и 1982 г.

От 1999 г. насам нашите ученици са спечелили общо 34 медала: 1 златен, 8 сребърни и 25 бронзови.  

С четири медала се завръща олимпийският отбор от Международната олимпиадата по химия в Азербайджан
Teaser image

Olimpiiski Otbor Chemistry 1.jpg


Европейска нощ на учените 2022 г.: