Честит 3 март

-флаг.jpg

Празникът на Освобождението на България – 3 март, за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари (3 март н. с.) 1879 г. В старата ни столица митрополит Антим I, тогава председател на Учредителното (10.11. – 16.IV.1879 г.) и Първото Велико народно събрание (17.IV. – 26. VI. 1879 г.) отслужва панихида в църквата „Св. Богородица“ в присъствието на депутати и граждани.

http://www.chitatel.net/forum/

Националният празник на Република България незнайно защо е подложен на обструкции от илитерати разни. Виж, демек Руското командване некадърно водело войната, в Плевен едва ли не Осман паша герой бил, Гурко с Предния отряд направо се натъкнал на Сюлейман паша и оня нямало кво да прави, опожарил Стара Загора и на косъм не превзел Шипка.  Князът Александър Александрович пък не предприемал активни действия срещу четириъгълника крепости в Североизточна България…

Тъпня от където и да се погледне според мен. Войната си се води настъпателно-агресивно. Русия скача с бутоните директно на Османската империя в слабините – направлението Русчук – Търново – Одрин -Константинопол и бум!

Приказките за некадърно водене на войната са сииилно преувеличени и то от критиците чак след Руско-Японската война, по презумпция за общо оправдание. Че то за турците това е войната на живот и смърт. Спасяват ги само Британия и Австро-Унгарските нещастници по техните си конюнктурни съображения.


РЕКЛАМА:

***

Атаката на планинските проходи през Балкана зимата на 1877/78  и форсирането им от Руската армия е класика в жанра, което вади директно Османската империя от войната и води до Сан Стефано.

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: