Частичен, но важен успех за Скиапарели! На Земята са получени ценни данни от спускането и кацането.

Автор
Светослав Александров
Schiaparelli-parachute.jpg

На илюстрацията: ето как „Скиапарели“ се спусна към Марсианската повърхност вчера. ЕКА потвърди, че по-голяма част от програмата за кацане е била изпълнена успешно – включително парашутното спускане. Image credit : ESA

 

Тази сутрин в 11:00 ч. Европейската космическа агенция (ЕКА) излъчи специална пресконференция, на която представи резултите от пристигането на руско-европейската автоматична междупланетна станция „ЕкзоМарс-2016“ в орбита около Марс, както и от спускането и кацането на европейския демонстрационен спускаем апарат „Скиапарели“.

По отношение на орбиталната мисия „ЕкзоМарс-2016“-„Трейс Газ Орбитър“ – имаме пълен успех. Автоматичната станция е в отлично състояние и понастоящем работи като изкуствен спътник на Марс. Очаква се тя да функционира поне до 2022 година, като през това време ще трябва да посрещне и новия марсоход на ЕКА, който ще трябва да бъде изстрелян през 2020 година като част от голямата руско-европейска спускаема мисия „Марс 2020“.

Спускаемият апарат „Скиапарели“ представлява технологичен демонстратор и кацането му бе подготовка за „Марс 2020“. Той е успял да изпрати данните от спускането и кацането към „Трейс Газ Орбитър“. С това той успешно потвърди, че ЕКА притежава технологичната способност да осъществява радиовръзка между кораб-майка и кацащ апарат на Марс.


РЕКЛАМА:

***

„Скиапарели“ е изпълнил успешно по-голямата част от програмата си по спускане и кацане на повърхността. Самото кацане по план е трябвало да отнеме шест минути. Сигналът бил загубен 50 секунди преди очаквания момент на съприкосновението с повърхността.

Екипът все още анализира получените от „Скиапарели“ данни, които бяха препредадени към Земята от орбиталната мисия „ЕкзоМарс-2016“. Основната картина обаче е ясна – получени са голямо количество инженерни данни, които ще помогнат при организирането на следващата мисия. Тъй като „Скиапарели“ се счита за демонстрационен спускаем апарат, на борда му няма много научни инструменти и той трябваше да работи между 2 и 8 дни на повърхността. Вероятно планираната програма от инструмента DREAMS (малка метеорологична станция) ще бъде изгубена, както и снимките от спускаемата камера DECA. Предварителните данни обаче показват, че на Земята са получени данни от научния експеримент AMELIA! Ако това е вярно, вероятно „Скиапарели“ е успял да измери много важна информация за вертикалната структура на марсианската атмосфера по време на спускането си. Това може да доведе до научни открития.

Какво знаем до този момент от самото спускане и кацане на „Скиапарели“?

„Скиапарели“ е навлязъл в атмосферата успешно и е забавил първоначалната си скорост с помощта на топлинния щит, което доказва, че конструкцията на щита е добра. Екипът потвърждава, че парашутът също се е разгърнал успешно и че самото парашутно спускане е протекло напълно нормално.

Отклоненията от нормалната работа са започнали чак след разделянето на „Скиапарели“ от задния щит с парашута. Екипът потвърждава, че бордовият радар бил успешно активиран и е предал информация към компютъра на „Скиапарели“. Потвърдено е, че спирачните двигатели също са се запалили и са работили поне няколко секунди. Възможно е те да са се изключили по-рано от очакваното. Но височината, при която те са се изключили, все още не се знае. Има вероятност „Скиапарели“ да е кацнал на повърхността малко по-твърдо от планираното.

„По отношение на тестовия модул „Скиапарели“, ние имаме данни, които ни позволяват напълно да разберем стъпките, които са се случили, както и защо мекото кацане не се е случило“, съобщава Дейвид Паркър, директор на ЕКА за Пилотирани космически полети и Роботизирани изследвания. „От инженерна гледна точка това е нещото, което очакваме от подобен тест, и ние имаме изключително ценни данни, с които да работим. Ще бъде организиран следствен панел, който ще задълбае по-дълбоко в данните и засега не можем повече да спекулираме на този етап“.

Засега екипът не е успял да установи радиоконтакт със „Скиапарели“ след момента на кацане. Снощният опит на „Марс Риконисънс Орбитър“ да получи радиосигнал не се е увенчал с успех. По-късно днес и утре може да има още опити. Но животът на батериите на „Скиапарели“ е ограничен и той така или иначе не се предвиждаше да работи повече от два дни.

Като заключение – ЕКА не счита „Скиапарели“ за провален проект, а за частично успешен – по-голямата част от програмата за кацане е изпълнена успешно, като неяснота има единствено по отношение на това, което се е случило през последните секунди.

През следващите няколко дни „Марс Риконисънс Орбитър“ ще прелети над мястото на кацане и ще пробва да снима „Скиапарели“. Тъй като апаратът кацаше в района на равнината Меридиани, където работи марсоходът „Опортюнити“, имаше известни надежди, че марсоходът ще успее да го снима, но за съжаление това не се случи.

Очакваме още подробности през следващите часове и дни!

Източник: ЕКА (Пресконференция)


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

 

 

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: