Парашутът на Скиапарели бива преместван от марсианските ветрове!

Снимки на парашута на демонстрационния спускаем модул „Скиапарели“ на 25 октомври и 1 ноември, направени от автоматичната станция на НАСА „Марс Риконисънс Орбитър“. Снимките ясно показват различията в местоположението на парашута. Credit : NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

 

Автор: Светослав Александров.

На 19 октомври демонстрационният модул на ЕКА за навлизане, спускане и кацане на Марс „Скиапарели“ се гмурна в марсианската атмосфера. Първоначалното навлизане, както и забавянето чрез топлинния щит бяха успешни. Успешно беше и спускането с парашута. В последната една минута обаче възникнаха отклонения от нормалната работа, които доведоха до много по-твърдо кацане на модула, отколкото беше предвидено.


РЕКЛАМА:

***

За да могат да се разберат причините за отклонение от нормалната работа в тези късни етапи, екипът разчита на снимки, направени от мощната орбитална станция на НАСА „Марс Риконисънс Орбитър“. Най-новите снимки бяха заснети на 1-ви ноември – този път те са цветни. От тях можем да изведем някои интересни заключения.

На първо място – ветровете на Марс са достатъчно силни, за да са в състояние да преместят парашута. Ясно се вижда разлика в неговото местоположение, сравнявайки предишните снимки от октомври с ноемврийските. Подобно явление се наблюдаваше и при парашута, който се използваше при кацането на марсохода на НАСА „Кюриосити“.

Парашутът на „Скиапарели“ се намира на повърхността на Марс, прикачен към задния щит.

Ето и снимка на „лобното“ място на самия спускаем апарат:

Credit : NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Доста твърдо кацане! Тези бели петна около него очевидно не са някакъв фонов шум – а са реални обекти. Това можем напълно да го потвърдим, защото вече се виждат на няколко поредни снимки. Това са фрагменти от самия спускаем апарат.

Ето какви са резултатите от демонстрационния модул „Скиапарели“ според наличната до този момент информация и снимков материал в табличен вид:

Задача Резултат
Отделяне на спускаемия модул от орбиталния отсек Успех
Излизане от състояние на хибернация и радиовръзка с „ЕкзоМарс-2016“ с предаване на данни Успех
Свръхзвуково атмосферно навлизане Успех
Разгръщане на парашута Успех
Изхвърляне на предния щит Успех
Изхвъряне на парашута Преждевременно
Запалване на спирачните двигатели Успех
Изключване на спирачните двигатели Твърде рано

 

Това са много ценни резултати, които ще са от голямо значение при по-нататъшното планиране на следващата мисия от програма „ЕкзоМарс“. При мисията през 2016 година „Скиапарели“ беше просто демонстрация на технологии. Апаратът нямаше сложен набор от научни инструменти и дори нямаше камера за заснемането на снимки от повърхността след кацането. Но при следващото изстрелване през 2020 година се планира изпращането на научна платформа и марсоход „Пастьор“. Тогава вече всички системи ще трябва да сработят правилно и кацането трябва да е меко.

По време на спускането на „Скиапарели“ към повърхността апаратът изпрати голямо количество научни и инженерни данни. Така че дори и кацането да не завърши с желания резултат, по-голяма част от данните бяха получени и екипът работи върху тях.

Междувременно бе свикан независим разследващ панел, който трябва да разучи причината защо при шестминутното спускане към повърхността в последната минута възникнаха отклонения, които доведоха до много по-твърдо кацане от планираното.

Орбиталната мисия „ЕкзоМарс-2016“-„Трейс Газ Орбитър“ работи като изкуствен спътник около Червената планета в нормален режим. В края на ноември се планира включването на основните научни инструменти и камерата.


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/


Европейска нощ на учените 2022 г.: