По целия свят се появяват потенциално фатални комбинации от влажност и топлина

Повечето хора знаят, че влажната топлина се понася по-трудно от „сухата“. И някои учени прогнозират, че по-късно през този век, в части от тропиците и субтропиците затоплящият се климат може да доведе до такива нива на комбинирана топлина и влажност каквито хората рядко са изпитвали. Такива условия биха разрушили икономиките и вероятно дори биха надхвърлили физиологичните граници на човешкото оцеляване.

Според ново проучване, публикувано в списание Science Advances, подобни условия вече са започнали да се появяват. Проучването идентифицира хиляди досега редки или безпрецедентни пристъпи на екстремни горещини и влажност в Азия, Африка, Австралия, Южна и Северна Америка.
Покрай Персийския залив учените забелязаха повече от дузина кратки огнища, надхвърлящи теоретичната граница на човешката физическа издръжливост на горещина. Досега огнищата са били ограничени до локализирани райони и са продължавали само часове, но те се увеличават по честота и интензивност, предупреждават авторите.

„Предишни проучвания предвиждаха, че това ще се случи след няколко десетилетия, но сегашното показва, че се случва в момента“, казва водещият автор Колин Реймънд, доктор в Земната обсерватория Ламонт-Дохърти към Университета Колумбия. „Продължителността на тези събития, ще се увеличава и зоните, които те засягат, ще нарастват в пряка зависимост от глобалното затопляне“.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в Брой 134 на списание Българска наука. 


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: