Борбата за спасяване на маслиновите дървета в Европа

Източник: horizon-magazine.eu
Превод: Радослав Тодоров

 

Болест по растенията, разпространена от насекоми, смучещи сок, опустошава маслиновите и плодовите овощни насаждения в Южна Европа, но учените се приближават до спиране на разпространението ѝ с помощта на глини, отблъскващи насекомите, вегетативни бариери и генетични анализи.

В края на лятната реколта от 2013 г., маслиновите производители в региона Пулия в Южна Италия забелязаха, че листата на някои от дърветата им се оцветяват в кафяво и издънките им изсъхват. Проблемът започна да се разпространява от една овощна градина в друга, докато накрая повечето маслинови производители установиха, че дърветата им изсъхват и започват да умират.

Генетичните тестове потвърдиха, че са заразени с Xyella fastidiosa, бактерия, първоначално открита в Америка. Скоро огнищата се появиха в цялото Средиземноморие, дори за кратко и на север, чак до Германия през 2016 година.


РЕКЛАМА:

***

Бактерията се разпространява главно от насекоми, смучещи сок, от семействата Cercopoidea и Cicadellidae. Докато насекомите се хранят, бактериите им са в състояние да заразят водопреносните съдове на растението, известни като ксилем. Тъй като бактериите унищожават ксилема, това бавно задушава растението.

“Изправени сме пред много тежка ситуация в Южна Италия“, казва д-р Мария Сапонари от  Института за устойчива растителна защита в Бари, Италия. Европейските учени бяха хванати неподготвени от епидемията, казва тя. “Когато бактерията беше открита тук, в Европа нямаше изследователски център, който да работи специално върху този патоген. Започнахме от нула.“
Тази болест може да зарази широк спектър от растения, включващ храсти като Polygala myrtifolia, дъбови дървета, розмарин и важни култури като лавандула. Хранителните култури, като черешови, сливови и маслинови дървета, са сред видовете, които се считат за силно застрашени от нея

Епидемията особено засили проблемите в и без това напрегнатия зехтино-производителен сектор на Италия. През 2018 г. страната отчете 57% спад в реколтата си от маслини в сравнение с предходната година, което е абсолютно дъно за последните 25 години. Учените обясниха положението с мразовитата пролет, последвана от лятна суша, която отслаби маслиновите дървета и ги направи още по-податливи на инфекция. Горещото лятно време в Южна Италия също може да улесни разпространението на болестта сред маслиновите дървета, тъй като насекомите, пренасящи бактериите търсят храна в сухи условия. “Тук през лятото маслините са единствените зелени растения, които виждаме“, казва д-р Сапонари. “Маслиновите сенници, за тях са като убежище за оцеляване.“

 

Цялата статия може да четете в брой 132 >>

Ако имаш абонамент можеш да четеш всички броеве след ВХОД в сайта >>

Над 100 стр. в брой 132 – вижте ги: https://nauka.bg/bgnauka132/


Европейска нощ на учените 2022 г.: