Блясък и разруха – Дюселдорф през вековете

Понастоящем Дюселдорф е един от най-големите германски градове и столица на най-многолюдната и икономически най-развита федерална провинция – Северен Рейн-Вестфалия. Той е огромен търговски, индустриален и пристанищен град на река Рейн, известен със своите университети и редовни панаири, изложби и базари.

Макар Дюселдорф да не е особено древен град, той има зад гърба си доста динамична и изпълнена с превратности история. Някъде през VІ век за първи път германски племена се заселват на това място, представляващо тогава мочурлива крайбрежна гора. През VІІ – VІІІ в. там възникват няколко земеделско-рибарски селища около устието на малката река Дюсел, на мястото където се влива в Рейн и от тях впоследствие израства градът Дюселдорф. За първи път той е споменат в документите през 1135 г.

По времето на император Фридрих Барбароса в покрайнините северно от Дюселдорф, малкото градче Кайзерсверт става силно укрепен пост, откъдето военни гарнизони зорко следят всяко движение по Рейн.

 Останалата част от статията е достъпна само за абонати, но може да я прочетете в имейла си, след като ви я изпратим безплатно. 

Или можете да се абонирате за списанието и да видите всички статии от всички броеве.   Абонамент за сп.”Българска наука”.

 

 

Виж повече за Абонамента тук.