Българо-френски колоквиум „Наука и съвест“

fr_DSC_0011.JPG

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/fr_DSC_0011.JPGКолоквиум на тема „Наука и съвест: дали научните изследвания са в услуга на обществото?“, организиран от Френския институт в България в сътрудничество с Българската академия на науките се проведе на 8 юни 2015 г. в Големия салон на БАН. Приветствия поднесoха заместник-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров, посланикът на Франция в България Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан и председателят на Селскостопанската академия проф. Тотка Митова.

С голямо удоволствие приветствам участниците в днешния колоквиум, посочи акад. Воденичаров и подчерта, че БАН работи по стратегически задачи, възложени от правителството в областтта на информационните технологии, стратегия за оптимизиране на транспортната схема на България, демографските проблеми, технологични изследвания и внедряването им в производството, духовното възраждане на нацията и ефективността на образователната система. Имаме самочувствието, че ще се справим с тези задачи, защото имаме талантливи и отдадени на работата си учени, както и подкрепата и сътрудничестнвото на международните ни партньори, заяви в изказването си председателят на БАН.

По време на колоквиума в три панела бяха обсъдени темите – Научни изследвания и етика: Етика на научните изследвания? Докъде може да се стигне?, Научна измама и плагиатство: Как да контролираме научните изследвания? Как да реагираме в случай на измама? и Да се промени визията на научните изследвания: Научните изследвания в полза на кого? Споделяне и разпространяване на резултатите от научните изследвания.

Основните цели на колоквиума са запознаване с развитието на обществото под влиянието на технологичната еволюция, а именно през ъгъла на етиката, засягайки проблематиката наука-общество, да се акцентира върху добрите практики в областта на научните изследвания, да се изчисти науката от мистиката и да се покаже, че науката е дело на всички и обществото се развива, благодарение на научния прогрес.

Сред лекторите бяха учени от БАН: проф. д-р Ирена Илиева, Институт за държавата и правото, гл. ас. д-р Иван Миков, Институт за изследване на обществата и знанието, проф. д-р Стефка Наумова, Институт за държавата и правото и проф. Димитър Бакалов, Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика. Участие взеха проф. Атанас Атанасов, Съвместен геномен център, Софийски университет, проф. Пиер-Анри Дюе, Национален институт за селскостопански изследвания, проф. Мишел Бергадаа, Женевски университет, проф. Пиер-Жан Бенгози, Политехнически университет и Мари-Франсоаз Шевалие-Льо Гиаде, директор на Института за висши изследвания в науката и технологиите (IHEST). Модератори бяха проф. Антоний Тодоров, Нов български университет, проф. Иван Момчев, Технически университет София и проф. Жан-Жак Сегара, аташе по университетско и научно сътрудничество.


РЕКЛАМА:

***

Източник: http://bas.bg/

Снимка: http://bas.bg/


Европейска нощ на учените 2022 г.: