Безполезен ли е апендиксът?

appendix-dailymail.co_.uk_.jpg
Схващането, че апендиксът вече не е жизненоважен орган, защото не служи за нищо, е общоприето. Ето защо толкова много хора продължават да живеят нормално след операция за отстраняването му.

Но колко истина има в това схващане, ако го разгледаме от научна гледна точка?

Според проучване на Duke Medicine, апендиксът далеч не е толкова безполезен! Той служи за убежище на полезната чревна микрофлора. Тя подпомага храносмилането и репопулацията на червата с „добри бактерии” след състояния като диария, които водят до намаляване на количеството на чревната флора.

В своята публикация, Уилям Паркър, асистент по експериментална хирургия в Duke Medicine, твърди следното:

„Нашите изследвания показват, че имунната система предпазва и поддържа колониите на добрите бактерии, живеещи в биофилма. По този начин, вредните микроорганизми няма къде да се настанят. Също така, ние установихме, че биофилмите са най-добре развити в апендикса и все по-слабо – с отдалечаването от него.“

„Инфекции, които причиняват тежка диария са ендемични за страните, в които няма съвременни здравни и хигиенни практики. Това често води до изхвърляне от тялото на цялото съдържание на червата, включително на биофилмите. Местоположението на апендикса е такова, че е относително трудно каквото и да било да навлезе в него, в процеса на изпразване на червата.” – продължава Паркър.


РЕКЛАМА:

***

„След като чревното съдържимо напусне тялото, полезните бактерии, скрити в апендикса, могат да населят на ново вътрешността на червата, преди болестотворните микроорганизми да са го сторили. В индустриализираните страни, в които се прилагат съвременни медицински грижи и хигиенни практики, поддържането на резервоар от полезни бактерии може и да не е необходимо. Това обяснява и наблюдението, че отстраняването на апендикса на пациенти от тези държави не води до видим негативен ефект.”

И така, оказва се, че апендиксът наистина играе своята роля за здравето на тялото ни, но не се притеснявайте –животът без него в никакъв случай не го застрашава. Резултатите от проучването просто ни показват, че в действителност този орган има своята функция.

Видеото по-долу показва защо не може да възприемаме апендиксите като безполезни, защо вече не ги използваме и защо получаваме апендицит.

Източник: http://thescienceexplorer.com

Превод:  Росица Ташкова


Европейска нощ на учените 2022 г.: