Без разтеж на иновации в Европейския съюз

MAP-Europe-Grey-withBackground.jpg

 

В Европейския съюз има спад в иновациите в частния сектор, което означава че в цяла Европа няма повишение на иновациите от 2014 г., според Иновационния съюз включващ 28 членки на ЕС публикуван на 7 май.

Докладът на Иновационния съюз нарежда всички 28 държави членки според нивото им на иновации (нови патенти, докторанти и разходи по изследвания) и представя ЕС на световния пазар.
На 7 май стана ясно, че 13 държави са подобрили своя резултат, но останалите 15 имат по-малко иновации, отколкото през 2013 г.
Швеция, Дания, Финландия и Германия са сред най-добрите в иновациите, а Латвия, България и Румъния остават на дъното.

http://image.nauka.bg/news/other/inovacii.jpg


РЕКЛАМА:

***

На представянето на резултатите в Брюксел Карлос Моедас, комисар по научни изследвания, иновации и наука заяви, че няма растеж на иновации поради липсата на такива в частния сектор.
Според комисаря в проблемните региони има липса на рисков капитал и иновации от страна на малките и средни предприятия.

За да се създаде благоприятна среда за бизнес иновации ЕС трябва да работи за увеличаване на достъпа до финансови средства, по-малко бюрокрация, промени в съдебната система и пазара на труда. Днес живеем в свят, в който не може да има бариери между държавите, за това е нужна реформа в Европа за премахването им, това твърди Моедас. В световен мащаб държавата с най-много иновации е Южна Корея, а ЕС се нарежда след САЩ и Япония.
Класацията на bloomberg.com за иновации в научноизследователска и развойна дейност определя Южна Корея като лидер, а след нея са Израел, Финландия, Швеция и Япония.

http://image.nauka.bg/news/other/MAP-Europe-Grey-withBackground.jpg

Целият документ: (5 стр.)
http://ec.europa.eu/enterprise/policies/innovation/files/ius/ius-2014-summary_en.pdf

bloomberg.com
horizon-magazine.eu

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: