БАН ще присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на изтъкнатия японски учен проф. Шиня Яманака

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Българската академия на науките ще присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на изтъкнатия японски учен и нобелов лауреат проф. Шиня Яманака. Тържествената церемония ще се състои на 20 август 2018 г. (понеделник) от 11:00 часа в зала „Проф. Марин Дринов“ (Голям салон на БАН – ул. „15-ти ноември“ 1). По време на събитието проф. Шиня Яманака ще изнесе лекция на тема „Индуцирани плурипотентни стволови клетки – нова ера в медицината“ (на английски език).

През 2012 г. проф. Яманака заедно със Сър Джон Гардън от Университета в Кеймбридж е отличен с Нобеловата награда по физиология и медицина за фундаменталното откритие относно способността на клетки от възрастен организъм да се репрограмират в ранни ембрионални плурипотентни стволови клетки.

Двамата учени успяват да предизвикат клетките от кожа на зрелия организъм да се върнат назад в развитието си до зародишеви клетки. С това те стават автори на биотехнология „Индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPS cells)“, която е иновативна платформа за фундаментални изследвания в областта на биология на развитието и отваря нови перспективи за клиниката в стем-клетъчната терапия и скрининга на лекарства.

Проф. Шиня Яманака е директор на Центъра за изследване и приложение на индуцирани плурипотентни стволови клетки към Университета в Киото, Япония. Той е професор по анатомия в Университета в Калифорния, Сан Франциско и старши изследовател в Гладстон Институт към същия университет. Проф. Яманака има забележителна публикационна дейност – 280 научни статии и ревюта в престижнимеждународни издания и списания, над 55 000 цитирания и Н индекс 87.


РЕКЛАМА:

***