[АУДИО] Биолозите са открили, че пчелите и пчелната майка умират по-рано, ако са изложени на реалистични дози (field realistic) неоникотиноиди, в резултат на което общото здраве на пчелното семейство в кошера отслабва. Те били изненадани да узнаят, че неоникотиноидите в замърсения полен, събран от пчелите, е дошъл не от третираната монокултура с тези пестициди, а от растенията, растящи и развиващи се в площи, които се намират в близост до третираните посеви.

Текста чете: Елвира Димитрова

 

Биолозите са открили, че пчелите и пчелната майка умират по-рано, ако са изложени на реалистични дози (field realistic) неоникотиноиди, в резултат на което общото здраве на пчелното семейство в кошера отслабва. Те били изненадани да узнаят, че неоникотиноидите в замърсения полен, събран от пчелите, е дошъл не от третираната монокултура с тези пестициди, а от растенията, растящи и развиващи се в площи, които се намират в близост до  третираните посеви.

 

Излагането на реалистични нива на неоникотиноиди води до ранната смърт на медоносните пчели и пчелната майка (Apis mellifica L.)


РЕКЛАМА:

***

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: