Архитектурно-исторически резерват – Копривщица: част от културно-историческото наследство на България

Автор: Мартина Стефанова Семова

21 години, с. Първомайци, обл. Велико Търново

 

Музеите са неизменна част от човешкото общество. Те са онзи двигател на прогреса, който кара хората да се развиват, да разширяват знанията и възможностите си, да създават нови такива. Благодарение на тези културни институции човечеството знае историята си, учи се от грешките си и върви напред. Държава, която влага средства в развитието на музейната си мрежа, е държава с бъдеще. Държава, която възпитава у своя народ чувство за дълг и принадлежност, както и уважение към миналото и традициите, създава мислещи и отговорни хора. България може да се похвали с изключително богата и разнообразна музейна мрежа. В различните периоди от историята тя е преживявала силни и слаби моменти, усещала е влиянието на съответната политическа система и идеология, но продължава да се развива и разширява.

Всеки музей е уникален със своята експозиция и атмосфера. Всеки музей е скрил в себе си ценни предмети, любопитни за посетителя и съкровище за историка. Впечатляващ със смесването на автентична архитектура, украса, изкуство, традиции и занаяти; с начина, по който преплита в себе си минало, настояще и бъдеще, е Архитектурно-исторически резерват – Копривщица.


РЕКЛАМА:

***

Град Копривщица се намира в пределите на община Копривщица, Софийска област. През града минава река Тополница, а наоколо се издигат върховете на Средна гора. Има няколко версии за възникването на това китно градче. Според първата, то е в резултат от преселването на търновски боляри. Те напускат Търново след превземането му от османците, и се заселват в този край. Втората версия счита, че началото на града е поставено от пастири и овчари. Те се преселват неизвестно откъде, като за основател на Копривщица се посочва старобългарски род със своите стада – т. нар. „жупа”. Трета легенда разказва, че то е създадено от „болярката Рила”. Тя се заселва тук и измолва от султана да я обяви за владетелка на Копривщица. Така се стига да възникването на града под името „Авраталан”, което в превод означава „женска поляна”.

През османското владичество Копривщица е изгаряна и ограбвана от кърджалии, делибашии и кърсердари три пъти в периода XVIII – XIX в.

Целият материал е достъпен само с Абонамент за сп.“Българска наука“.

 

Виж повече за Абонамента тук.


Европейска нощ на учените 2022 г.: