Археолози откриха погребение на скитска амазонка с изключително ценни накити

При проучване на погребална могила във Воронежка област в Централна Русия археолози се натъкнаха наскоро на погребение на амазонка, датирано втората половина на ІV в. пр.н. е., съдържащо изключително ценни находки, сред които напълно съхранена украса за глава.

 

Сн.1. Credit: Институт археологии РАН

Това е първата до момента напълно запазена церемониална шапка на богата скитска жена, намерена в района на Дон –  по-рано археолозите в тази област са попадали единствено на отделни детайли от подобни украси. Ръководителят на екипа археолози Валерий Гуляев съобщи за предварителните резултати от изследването на ценните артефакти на 6 декември 2019 г. на заседание на Института по археология на Руската академия на науките.

„Досега са намирани около двайсетина подобни украси и всички те са от т.нар. царски погребения или от много богати кургани от степната зона на някогашна Скития. Сега за първи път откриваме такъв тип украса в лесостепната зона, и което представлява особен интерес, украсата за първи път е регистрирана при погребение на амазонка “, коментира Гуляев.

Целият материал е достъпен само с Абонамент за сп.“Българска наука“.

 

Виж повече за Абонамента тук.