Античният реенактмънт като хоби и призвание

Автори: Петър Теодосиев и Владимир Попов

foto0aРедакторът на списание „Българска Наука“ Петър Теодосиев взе интервю от магистър фармацевт Владимир Попов – най-известният популяризатор на римска история и култура в българското интернет пространство, а също и първопроходец в античните възстановки у нас.

Здравей, Владо, радвам се, че накрая склони на това интервю. Разкажи на нашите читатели малко за себе си.

Salvete amici! Kазвам се Владимир Попов и съм на 34 години. По професия съм фармацевт, но в интернет пространството съм известен с прякора Last Roman /Последният Римлянин/ и вече 11 години пиша статии на български за римската история и военно дело. Повечето от тях могат да се открият почти във всеки брой на списание „Българска наука“, за което съм благодарен и признателен. Целта ми е да запозная интересуващите се от антична история читатели с културата, бита и бойната слава на създателите на най-могъщата и просперираща империя на Стария континент в древността.

Освен че пишеш статии за Римската империя, ти участваш и в много изяви в страната и чужбина.


РЕКЛАМА:

***

Да, интересът към римската историята, който ме завладя преди около петнадесетина години в крайна сметка си намери отдушник в едно популярно хоби по света /а отскоро и у нас/ – римския реенактмънт.

Разкажи на читателите на „Българска Наука“ малко повече това свое увлечение‚ римски реенактмънт?

Думичката реенактмънт е английска и идва от ‘re-enact’ – възстановявам. Т.е това е възстановка. Или стремежът на точно и адекватно пресъздаване на римската екипировка, ритуалистика, бит и култура пред съвременна публика, с цел тя да бъде запозната с интересните аспекти от живота на древните. Може да се каже, че това безкористно хоби има идеалната цел да обогати познанията по история сред подрастващото и вече израснало поколение, да го потопи за момент в една отдавна отминала епоха и не на последно място да възпита у човек любов към културно-историческо наследство, за да го направи по-отговорен към опазването на археологическите паметници. В края на краищата това дали един народ е цивилизован, се познава по отношението му към миналото…

 

Прочетете цялото интервю безплатно в новия брой на сп. Българска Наука тук:

https://issuu.com/bgnauka/docs/bgnauka90/106

Изтеглете безплатно целия брой от тук: 

http://image.nauka.bg/magazine/bg-science90.pdf


Европейска нощ на учените 2022 г.: