Търсене
Close this search box.

Аксолотъл – чудатото животинче, което може да революционизира медицината

 

Автор: Емил Кръстев

В митологията на ацтеките, легендата за петте Слънца е митът за сътворението на света. Според легендата изгряването на петото Слънце е донесло периода, в който са се появили хората и в който живеем днес. То е било създадено от боговете, но не е можело да се движи из небето, освен ако не е подхранено чрез жертвоприношение. Самите богове са били първите, които са принесени в жертва на Слънцето.

Богът Ксолотъл, обаче, не е желал да бъде жертван. За да избяга от тази съдба той първо приема формата на царевицата, след това на растението агаве и накрая на „водното чудовище“- аксолотъл. 

 

Какво е аксолотълът?

Аксолотълът (Ambystoma mexicanumis) е вид педоморфен саламандър, близък до тигровия саламандър (Ambystoma tigrinum). Аксолотлите са необичайни сред земноводните с това, че достигат зряла възраст, без да преминат през метаморфоза. Вместо да излязат на сушата, възрастните продължават да обитават водните басейни и имат хриле. 

Първоначално видът е открит в няколко езера, които преди са се намирали на мястото на днешния Мексико Сити, като езерото Xochimilco и езерото Chalco. Тези езера са пресушени от испански заселници след завладяването на империята на ацтеките, което води до унищожаването на голяма част от естественото местообитание на аксолотъла.

По индекса за опазване на Международния съюз за защита на природата аксолотлите са категоризирани като „критично застрашени“, което означава, че техният брой рязко спада. Като поради тази причина съществува много реалната заплаха от изчезването им в близко бъдеще. Това обаче се отнася само за диви видове, като към момента има повече аксолотли в плен, отколкото на свобода.

Много фактори допринесят за рязкото намаляване на броя на аксолотлите през последните години. Според проучване, проведено от мексиканския биолог Луис Замбрано, през 1998 г. е имало 6000 аксолотли на квадратен километър в езерото Xochimilco, докато днес има само 35. Прогнозите са били видът да изчезне до 2020г., като е успял да избегне тази съдба на косъм. Като основни причини за резкия спад в популацията се посочват замърсяването на водата, прекомерния риболов, загубата на хабитатите, както и появата на нови хищнически видове в местообитанията на земноводното.  

В днешни дни видът може да бъде намерен само на едно място в природата- езерото Xochimilco. Днес, обаче, то представлява по-скоро мрежа от малки канали, представлявайки едва 2% от това, което е било в миналото.

 

 Ползите от аксолотлите в биологията и медицината

В началото на 20. век аксолотлите са основни за разбирането на това как се развиват и функционират органите при гръбначните животни. Те помогат на учените да открият причините за спина бифида при хората – вроден дефект, при който гръбнакът не се формира правилно. Играят и важна роля в откриването на хормоните на щитовидната жлеза, когато през 20-те години на миналия век са използвани в експериметни, при които учени хранят аксолотлите с тъкан на щитовидната жлеза от добитък. Ако тъканта отделяше хормон, аксолотлите биха преминали през метаморфоза, губейки хрилете си и отделяйки ларвовата си кожа.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 166 на списанието.


-50% на Абонамента (Годишен и Вечен) | Най-голямото намаление на БГ Наука за 2024 г.***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.