Търсене
Close this search box.

Ако всеки прави по малко в свободното време за другите

Ако всеки прави по малко в свободното време за другите

Ако всеки прави по малко в свободното време за другите

Ако всеки прави по малко в свободното време за другите


Направи дарение на училище!***

През последните няколко години стана много популярно да се говори за доброволчество. Но повечето хора все още нито знаят какво е да си доброволец, нито имат желание да бъдат такива. Хубавото е, че вече и в България има платформи за доброволчество, а в медиите все повече се говори за това. Някои медии дори организират доброволчески кампании, които включват много хора в някоя добра кауза с труд, а не с традиционното набиране на пари.

timeheroes

Според европейските доклади около 20 до 30% от европейското пълнолетно население е участвало активно в доброволческа инициатива. Това не е никак малко, но каква е цифрата в България?

Според сайта TimeHeroes, който е най-голямата платформа за доброволчество у нас, хората все повече се ангажират в неплатен труд и помагат на различни организации. На техния сайт има над 25 000 регистрирани потребители, а инициативите, които търсят доброволци са близо 1000. Това изглежда наистина позитивно.

Самата БГ Наука има доброволческа кампания и ние също използваме TimeHeroes и голямата част от доброволците, които се свързаха с нас са точно оттам. Ние градим дейността си изцяло от доброволен труд. Сайтът, списанието, форумът се създадоха на този принцип и всеки, който се включваше през годините, работеше като доброволец. Сайтът ни се създаде и поддържаше от доброволци, развихме няколко проекта също с помощта на доброволци. В момента също една голяма част от новините в сайта и списанието се превеждат от доброволци.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Ако повече хора се включват в различни инициативи или се организират повече такива, ще подобрим не само собствената си среда, но и ще създадем по-добра среда за хората около нас. Всеки има нужда от качествено образование, ние се опитваме да направим точно това неформалните си методи. Много други организации и проекти също са се фокусирали върху това и действат наистина много качествено и успешно.

Ако вместо да се оплакваме и коментираме кое колко зле е и как не е направено, а сами измислим как да подобрим своята среда и включим други хора, то резултат ще има много бързо. Ако искате да изчистите градинката пред блока, ангажирайте съседите си и започнете оттам. Много малки бизнеси са започнали именно от кауза, която в началото е била с идеална цел.

Също така има програми като EVS (The European Voluntary Service). Накратко, програмата работи по следния начин – организация-домакин пише проект, че трябват определен брой доброволци, които да свършат дадена работа в срок от 2 седмици до 12 месеца. Изпращаща организация предлага доброволци и така Иван от Габрово може да се озове в Швеция и да помага на възрастни хора или Хосе от Испания да помага в Армения на локални организации да пишат и кандидатстват по европейски проекти. Ако искате да бъдете доброволец, посетете сайта на EVS и разберете повече. Забавно е, полезно е и може да ви даде много опит, а някои проекти дори предлагат безплатен курс по език, което пък е безценно като знание и опит.

evs

Моят призив е: бъдете доброволци, помагайте на каузи, които ви харесват. Създайте свои такива и включвайте повече хора. Винаги ще се намери време за това. Идеята е всеки да даде малко от себе си и с времето резултатите ще бъдат видими.

А тук може да видите как да се включите като доброволец към БГ Наука: https://sites.google.com/a/nauka.bg/volunteer/

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.