Ако паяците ядяха хора, те биха могли да погълнат всички ни за една година (и не биха се заситили)

Паяците – тези осмокраки, космати, страховито лазещи, плетящи паяжини арахниди с отровни зъби – често са главни герои в кошмарите и филмите на ужасите.

Хранят се предимно с насекоми, с изключение на някои по-големи видове паяци, които имат голям апетит за гущери, птици или малки бозайници. Но репортерът на Washington Post Christopher Ingraham изследвал смущаващо интригуващата дилема – ако паяците се хранеха с хора, колко биха могли да изядат?

Въпросът бил провокиран от статия на европейските биолози Martin Nyffeler и Klaus Birkhofer в списанието Science of Nature, в която те изчисляват общото количество плячка, консумирана от група паяци.

Тяхната преценка е, че „паяците са се развили преди 400 милиона години и са сред най-честосрещаните и изобилни хищници в сухоземните екосистеми. Количеството плячка годишно, убивана от глобалното общество на паяците, варира между 400 и 800 милиона тона“.


РЕКЛАМА:

***

Както посочва Post, тежестта на това, което паяците изяждат годишно, надвишава всички хора на планетата, като се вземе предвид проучване от 2012 година, което изчислява общата биомаса на всички възрастни на Земята на около 287 милиона тона.

„Дори ако добавите още около 70 милиона тона, за да се включи и тежестта на децата, все още не е равностойно на общото количество храна, изяждано от паяците всяка година, надвишаващо общата тежест на цялото човечество“, пише Ingraham.

Зловещото заключение (и възможен сценарий на бъдещ трилър за края на света) е, че паяците могат да изядат всички нас, без да се чувстват сити след като го направят.

И няма място на Земята, където можеш да се скриеш от това хипотетично изяждане от човекоядни паяци.

В момента има около 45 000 вида паяци, които „живеят по много разнообразни начини и имат различни поведения на хранене“, пишат учените. „Някои паяци могат да изминават разстояния до 30 км за един ден. Почти няма сухоземна площ на тази планета, където няма паяци.“

И докато сме на темата за паяците, които ядат хора и обратното – отдавнашният мит, че хората изяждаме до 8 паяка на година докато спим, не е съвсем верен. Bill Shear, бивш президент на American Arachnological Society, каза пред Scientific American миналата година, че паяците почти нямат интерес към хората по един или друг начин. „Ние сме толкова големи, че сме само част от пейзажа.“

И като се имат предвид тези изчисления, трябва да сме благодарни за това.

Превод: Никол Николова

Източник: Huffington Post


Европейска нощ на учените 2022 г.: