Търсене
Close this search box.

Acronis – Глобален лидер в киберзащитата

В света на съвременната дигитална ера, където данните са най-ценният актив, киберзащитата се превръща в критичен компонент за успеха на всяка организация. Една от водещите компании в тази област е Acronis, която предоставя иновативни решения за бекъп и киберзащита на милиони потребители и организации по целия свят. Създадена през 2003 година, Acronis бързо се утвърждава като пионер в бранша, благодарение на своите авангардни технологии и непрекъснат стремеж към усъвършенстване.

Особено впечатляващо е значителното участие на България в развитието на компанията. Софийският офис на Acronis е основният развоен център за техните изследвания и разработки, където работят някои от най-талантливите инженери и специалисти по киберсигурност. Тези български експерти са в основата на иновациите, които правят продуктите на Acronis толкова успешни и надеждни. Благодарение на тяхната работа, фирмата успява да предложи решения, които комбинират сигурност, бекъп и възстановяване в една интегрирана платформа, предоставяйки пълно спокойствие на своите клиенти.

 

Ранни години и глобална експанзия

Acronis започва своята дейност през 2003 година, когато е основана в Сингапур. Първоначалната идея на основателите е да създадат решения за бекъп и възстановяване на данни, които да бъдат лесни за използване и същевременно изключително надеждни. Първият продукт на компанията, Acronis True Image, бързо печели популярност благодарение на своите иновативни функции и потребителски ориентиран дизайн.

В началото на своята история, Acronis се фокусира върху разработката на софтуер за бекъп и възстановяване на данни за индивидуални потребители и малки бизнеси. Продуктите на компанията бързо завладяват пазара, благодарение на тяхната надеждност и лесна употреба. През годините, Acronis ударно разширява своя обхват и започва да предлага решения за средни и големи предприятия.

С нарастващата популярност на продуктите си, фирмата отваря офиси по целия свят, включително и у нас, където софийският офис на Acronis се превръща в ключов център за изследвания и разработки – тук се разработват някои от най-иновативните технологии на компанията.

През 2014 година, Acronis представя Acronis AnyData Engine – революционна технология, която позволява на потребителите да защитават всички видове данни, независимо от местоположението или устройството. Тази иновация бележи значителен напредък в областта на бекъпа и възстановяването на данни, предоставяйки на клиентите още по-голяма гъвкавост и контрол.

Технологични решения

Сред разнообразието от продукти и услуги на Acronis, обединяващи сигурност, бекъп и аварийно възстановяване в една интегрирана платформа, се отличават някои от основните им предложения, каквито са:

Acronis Cyber Protect – това е основният продукт на компанията, който комбинира защита от малуер и рансъмуер, бекъп и възстановяване след инциденти. В отговор на нарастващите заплахи в областта на киберсигурността, през 2019 година компанията представя това интегрирано решение, което обединява сигурност, бекъп, възстановяване и управление в една платформа. Acronis Cyber Protect предоставя пълна защита срещу модерните киберзаплахи, като рансъмуер, малуер и други злонамерени атаки.
Тази платформа предоставя на фирмите спокойствието, че техните данни са защитени от различни заплахи, като същевременно предлага мощни инструменти за управление и автоматизация. Тя осигурява антималуер и антивирусна защита – вградената защита срещу зловреден софтуер и вируси гарантира сигурност на данните. Също така има и автоматични бекъпи и възможност за възстановяване на данните при загуба или инциденти, включително инструменти за анализ и разследване на кибер инциденти.

Acronis Cyber Protect Cloud е създаден специално за доставчици на услуги, които искат да предложат надеждна защита на данните на своите клиенти. Тази платформа обединява сигурността, бекъпа, аварийното възстановяване и управлението в един лесен за използване интерфейс. Тя предлага повече от 200 предварително конфигурирани интеграции, които улесняват живота на доставчиците на услуги. Също така инструменти за централизирано управление и автоматизация на задачите по киберзащита.
Това е една гъвкава платформа, която може да се адаптира към нуждите на различни бизнеси.

Acronis Cyber Protect Home Office предлага интегрирана защита за домашни потребители и малки офиси. Този продукт е насочен към хора, които искат да защитят своите лични данни и цифрови активи от различни заплахи. Той осигурява защита срещу малуер, вируси и рансъмуер. Има автоматични бекъпи: – лесно конфигуриране на бекъпи на важни данни и файлове, както и бързо и лесно възстановяване на загубени или повредени данни.

Влияние и бъдеще

Понастоящем Acronis вече се е утвърдил като един от водещите играчи на глобалната сцена в областта на киберзащитата и бекъпа. Компанията има значително влияние върху начина, по който бизнесите и потребителите защитават своите данни. Със своята иновативна технология и широка гама от продукти, Acronis не само отговаря на настоящите нужди за киберсигурност, но и проправя пътя за бъдещи стандарти и практики в индустрията.

Компанията разполага с офиси в 15 страни и обслужва клиенти в над 150 държави по света. Това глобално присъствие им позволява да предоставят персонализирани решения, съобразени с локалните изисквания и специфики на различните пазари. Компанията работи с над 20 000 доставчици на услуги и е защитила повече от 4 милиона работни процеси по целия свят.

Партньорствата на Acronis с водещи технологични гиганти, като Microsoft, Google и Cisco, допълнително усилват влиянието ѝ. Тези колаборации значително разширяват обхвата на предлаганите решения, като същевременно гарантират високо ниво на съвместимост и интеграция с вече съществуващи системи и платформи.

Една от основните цели на Acronis е непрекъснатото иновационно развитие. Компанията инвестира значителни ресурси в изследвания и разработки, като основната част от тези усилия се извършват в техния изследователски център в София. Този център е работно място на някои от най-добрите специалисти в областта на киберсигурността и бекъпа, които работят върху създаването на нови технологии и усъвършенстването на съществуващите продукти.

С фокус върху изкуствения интелект и машинното обучение, Acronis разработва нови решения, които предвиждат и предотвратяват киберзаплахи преди те да са успели да нанесат вреда. Тези технологии подобряват решително нивото на сигурност и оптимизират процесите на бекъп и възстановяване, като ги правят по-бързи и по-ефективни.

С бързото разрастване на дигиталната икономика, нуждата от надеждна киберзащита става все по-голяма. Така че Acronis е добре позиционирана да се възползва от този растеж, благодарение на своята силна продуктова линия и глобално присъствие. Компанията има амбициозни планове за бъдещето, включително разширяване на продуктовото портфолио и навлизане на нови пазари.

България ще продължи да играе ключова роля в развитието на Acronis. С фокус върху иновациите и техническото усъвършенстване, софийският офис на компанията ще продължава да бъде център на техните изследвания и разработки, а българските специалисти ще продължат да допринасят за създаването на нови технологии и подобряването на съществуващите продукти, гарантирайки, че Acronis остава на върха на тази индустрия.

Текст: Радослав Тодоров
Изображения: Canva, БГ Наука
Източник: acronis.com

Повече за тази поредица (Наука и бизнес) може да видите тук: https://nauka.bg/nauka-biznes/

Тази поредица на Сдружение „Форум Наука“ е финансирана от Фондация „Америка за България“.

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.