Конкурси организирани от Агробиоинститут на селскостопанска академия и Биологически факултет на софийския университет

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

В

«ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2016»

НА ТЕМА:

БОБОВИТЕ РАСТЕНИЯ:

ИЗТОЧНИК НА КАЧЕСТВЕНА ХРАНА И ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА

 

КАКВО? «ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА УЧЕНИТЕ 2016», ОРГАНИЗИРАНА ОТ

Агробиоинститут на селскостопанска академия и

Биологически факултет на софийския университет

КЪДЕ? ВЪВ ФОАЙЕТО НА БИОЛОГИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ,

БУЛ. ДРАГАН ЦАНКОВ №8

КОГА?  30 СЕПТЕМВРИ 2016 Г. ОТ 17 ДО 24 Ч.

 

2016 година е обявена от Организацията на обединените нации (ООН) за Година на бобовите растения. Организацията по Прехрана и Земеделие към ООН /http://iyp2016.org/ има задача да промотира събитието в световен мащаб, като популяризира значението на бобовите култури в цял свят. Терминът „бобови“ включва основно зърнените култури, като леща, боб, грах, бакла и нахут, които са важна част от общата храна. Бобовите растения са жизненоважен източник на растителен протеин и аминокиселини за хората по целия свят и трябва да се консумират като част от здравословна диета за справяне със затлъстяването, както и за предотвратяване и подпомагане на управлението на хроничните заболявания, такива като диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак. Тези култури също са важен източник на растителен протеин за животните. Бобвите растения участват в процеса на фиксиране на атмосферен азот, като по този начин повишават почвеното плодородие, намаляват използването на изкуствени торове и запазват структурата на почвата.

Заповядайте да посетите за информация, организирани конкурси и последни новини:

 

https://www.facebook.com/ResearchersNight2016Legumes/

 

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В

ТЕМАТИЧЕН КОНКУРС ЗА СНИМКА, ВИДЕО, РИСУНКА, АУДИО ЗАПИС И ЕСЕ

 “БОБОВИТЕ КУЛТУРИ–ИЗТОЧНИК НА КАЧЕСТВЕНА ХРАНА И ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА”

 

ЦЕЛТА НА КОНКУРСА е под формата на: рисунки, снимки, есета, видео материали /мултимедийни презентации/, да популяризира бобовите растения, като качествена и здравословна храна и източник на чиста околна среда.

 

ДАТА НА СТАРТИРАНЕ: 26.07.2016 г. – ДАТА НА ПРИКЛЮЧВАНЕ: 25.09.2016 г.

 

Снимките, видеоклиповете, презентациите, аудио-записите и есетата изпращайте на адрес freshlegumes2016@gmail.com или на лично съобщение във фейсбук страницата https://www.facebook.com/ResearchersNight2016Legumes/. Всеки участник може да участва само с една снимка, видео, презентация, рисунка, аудио запис или есе, като няма ограничение да се кандидатсва в повече от един от обявените конкурси.

 

След приключване на конкурсите, получените материали ще бъдат качени на фейсбук страницата на събитието, където от 22 до 28.09.2016 може да гласувате за най-добра снимка, видео, презентация, рисунка, аудио запис или есе. Ще бъде назначено и жури, което да даде своята оценка в различните категории на конкурса. Журито оценява, както идеята, така и изпълнението. Връчването на наградите на публиката и журито (І, ІІ, ІІІ награда) ще се проведе по време на Нощта на учените на 30.09.2016 г, от 17 ч. до 22 ч, във фоайето и двора на Биологическия факултет.

 

• FRESH Photo/Фото ФРЕШ – онлайн фото конкурс за млади хора. Участниците са предизвикани да направят снимка или селфи по обявената научна тема. Снимките трябва да бъдат в JPG формат.

• FRESH Video, presentation/Видео, презентация ФРЕШ – онлайн видео/презентация конкурс за млади хора. Участниците са предизвикани да направят до 3-минутен видео клип или презентация по обявената научна тема. Видеоклиповете трябва да бъдат в MP4 формат, а презентациите в ppt формат.

• FRESH Touch/Щрих ФРЕШ – конкурс за рисунка за деца и млади хора по обявената научна тема. Рисунките трябва да бъдат в А3 и А4 формат, като няма ограничение в използването на материалите за рисуване.

В конкурса могат да участват деца, ученици и студенти в четири състезателни групи:

І група – 4 – 11 години;

ІІ група – 12 – 15 години;

ІІІ група – 16 – 19 години;

ІV група – студенти във висши училища.

Рисунките трябва да бъдат изпратени или донесени на място на адрес бул. “Драган Цанков” №8, Агробиоинститут (4 ет. на Биологическия факултет) от 8.30 до 16 ч., понеделник до петък от 10.09 до 21.09. Рисунките ще бъдат изложени по време на мероприятието «Европейската Нощ на учените 2016». Авторските права на изпратените за конкурса материали принадлежат изцяло на участниците. Всеки участник дава право на организатора свободно да представя изпратената рисунка без ограничения и в глобален мащаб за популяризиране и рекламиране на конкурса организиран в рамките на Нощта на учените 2016 г.

• FRESH Voices/Гласове ФРЕШ – серия от mp3 аудио записи на разговори по обявената научна тема. Аудио записите трябва да бъдат до 5 мин.

• FRESH Girls/Момичета ФРЕШ – онлайн конкурс за есе за момичета по обявената научна тема. Момичетата трябва да разкажат как се виждат те в образа на учен или инженер в рамките на до 3 стр, Word формат.

 

 

АГРОБИОИНСТИТУТ И БИОЛОГИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ

БУЛ. ДРАГАН ЦАНКОВ №8, СОФИЯ 1164, БЪЛГАРИЯ