Търсене
Close this search box.

Ползи от използването на приложение за персонализирана грижа за бременни

Автори: доц. д-р Дорина Асенова, д-р Альона Митева, д-р Симона Свиленова, д-р Валентина Бойкова 

Ключови думи: бременност, приложение, персонализирана грижа, пренатална грижа

 

Бременността е трансформиращо изживяване, изпълнено с множество промени в тялото и живота на жената. Навигирането на този комплексен процес може да бъде сложна и объркваща задача и бъдещите майки често се нуждаят от персонализирана грижа и подход. В ерата на дигиталните иновации решение за това може да се намери в създаването на приложение за персонализирана грижа за бременни, което да помага на жената във всеки етап от нейната бременност. 

Към днешна дата се наблюдава все по-засилена насоченост към търсене и създаване на персонализация на предлаганите медицински грижи. Опитите за създаване на приложение за персонализирана грижа за бременни жени е сравнително ново, но бързо нарастващо направление [1, 2]. Скорошни проучвания показват, че използването на мобилни здравни технологии по време на бременност е свързано с подобрени резултати за здравето на майката и плода, повишена ангажираност и удовлетворение на пациентите и намалени разходи за здравеопазване. 

Изследванията показват, че бременните жени, които използват мобилни приложения за пренатални грижи, имат по-високи нива на удовлетворение от грижите, чувстват се по-информирани за здравето си и е по-вероятно да следват препоръки относно промени в начина на живот и достъпа до здравни грижи [3]. Въпреки обещаващите резултати, все още има нужда от допълнителни изследвания за оценка на дългосрочната ефективност на приложенията за персонализирана грижа за бременни жени.

Значителна е актуалността на създаването на приложение за персонализирана грижа за бременни жени. Бременността е критичен момент, както за здравето на майката, така и за здравето на плода. Предоставянето на достъп до персонализирани и основани на доказателства грижи може да окаже значително влияние върху резултатите от бременността [4, 5].

Проведена от нас анкета показа, че използването на приложения за персонализирана грижа би предоставило на пациентките инструментите и ресурсите, необходими за вземане на информирани решения относно тяхното здраве и благополучие по време на бременност. Анкетирани са 78 пациентки, които проследяват своята бременност към МЦ “Лозенец” и са хоспитализирани в АГ-клиника към УМБАЛ „Лозенец”. Резултатите показват: 47 от анкетираните използват приложения за протичането на бременността на чужд език, а 39 от тях биха направили същото, ако е налице свободно достъпно приложение на български език.

В сътрудничество с ФМИ на СУ „Свети Климент Охридски“ разработихме прототип на приложение за персонализирана грижа за бременни, базирайки се на получените данни. Основните цели за създаването му са подобряване ангажираността и удовлетвореността на пациентите и повишаване на знанията за здравето на майката.

Прототипът включва:

  • проследяване на бременността по гестационни седмици след въвеждане на последната редовна менструация на бременната;
  • съвети за здравословно хранене;
  • най-често срещани възможни симптоми във всяка гестационна седмица, съвети за справянето с тях и информация кога състоянието изисква лекарска помощ;
  • проследяване на развитието на бебето седмица по седмица.

Нашият прототип за приложение за персонализирана грижа за бременни може да бъде полезен инструмент в сферата на пренатална грижа. Приложението снабдява жените с важна информация относно бременността, което води до засилване на информираността.  Това от своя страна води до понижаване на нивата на тревожност в бъдещите майки. 

Една от основните функции на приложението е календар, включващ предстоящите прегледи, които трябва да бъдат извършени до края на бременността. Прегледите са посочени като дати  и допълнени с детайлни обяснения за това какви изследвания включва всеки един от тях. Бъдещите майки могат лесно да видят предстоящите им посещения при своя акушер-гинеколог, като по този начин се предотвратява тяхното пропускане. Това хронологично проследяване във времето може да окаже важна роля за навременно откриване и адресиране на потенциални проблеми, подобрявайки изхода от бременността [6].

Цялата статия, както и много други, прочетете в новия Брой 173 на сп. Българска Наука


-50% на Абонамента (Годишен и Вечен) | Най-голямото намаление на БГ Наука за 2024 г.



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.