Търсене
Close this search box.

10 000 лв. годишна докторантска стипендия на фондация Карол Знание за изявени изследователи

 

Започна прием на кандидатури в конкурса за Годишна докторантска стипендия в размер на 10 000 лв. 

Кандидатите трябва да са редовни докторанти, които не са в последна година на обучението си и да работят в областта на техническите, естествените или медицинските науки.

През 2024 г. фондацията ще връчи отличието на седмия си лауреат в конкурса, наследник на годишната докторантска стипендия на финансова група Карол.
Крайният срок за кандидатстване е 30 ноември, финалът на конкурса пред жури ще бъде през януари.

В последното издание на конкурса бяха връчени две специални награди – за иновация и за принос в науката.
От първата стипендия за 2012 г. досега са подкрепени 11 талантливи докторанти в различни области на науката с общо 90 000 лв. Най-много са лауреатите от Софийски университет – 3 стипендии и 2 специални награди. По двама носители имат Технически университет – София, УАСГ, БАН и Медицински университет – София.

Настоящият носител на престижната стипендия Цветомир Гечев е докторант в Технически университет – София, Факултет по транспорта. Дисертационната му работа изследва възможността за намаляване на въглеродните емисии чрез комбиниране на горивна клетка и двигател с вътрешно горене.

Единствените в историята на конкурса награди за иновация и принос в науката бяха връчени в началото на годината съответно на Моника Праматарова, докторант в Биологическия факултет на СУ и на Радослав Симеонов, докторант във Физическия факултет на СУ и Niels Bohr Institute, Дания. 

Младият ентомолог регистрира и анализира биоакустичните сигнали на редица видове за първи път в науката. Моника Праматарова има събрана акустична колекция на важни икономически вредители листни бълхи, чиито сигнали може да разграничи и нямам търпение да представи на научния свят това неочаквано разнообразие.

Изследователят на тъмната материя Радослав Симеонов участва в експеримента PADME в Националната лаборатория във Фраскати, Италия и в ALICE – един от четирите големи eксперимента на големия адронен колайдер в CERN. Докторантурата му е фокусирана и върху разработването на прототипи за бъдещия калориметър – нов детектор за регистриране на частици FOCAL. Той ще е двукомпонентен – електромагнитен и адронен. Получените данни от него ще бъдат ключови за изследвания на тъмната материя. Крайните резултати от прототипите ще са решаващи за дизайна и конструирането на крайния детектор.

Повече подробности и как да кандидатствате за докторантската стипендия – тук.


-50% на Абонамента (Годишен и Вечен) | Най-голямото намаление на БГ Наука за 2024 г.



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.