Търсене
Close this search box.

Намаляване на вредата от тютюна при пушачите

 

Както всички ние знаем – пушенето убива. Но никога не е твърде късно за да се откажете. Има достатъчно доказателства в научната литература, че на който и етап човек да се откаже, дори след дълги години пушене, винаги от това ще има значителни ползи за него.

Ако някой не е в състояние да успее да се откаже веднага, важното е поне да се опита да намали броя на цигарите и броя на годините тютюнопушене.

Въпреки десетилетията на интензивни кампании против тютюнопушенето, все още има едно постоянно количество от около 1 милиард пушачи по света, които продължават да пушат дори и след като са наясно с вредите от пушенето. Този брой е стабилен и почти не се променя през последните години.
Днес тютюнопушенето е на второ място, след високото кръвно налягане, сред всички рискови фактори, причиняващи преждевременна смърт в глобален мащаб.

Най-лошото е, че и пушачите, които са вече диагностицирани със заболявания, свързани с тютюнопушенето, продължават да пушат. Според статистиката 49% от пушачите, диагностицирани с коронарна артериална болест, продължават да пушат, а също и 59% от диагностицираните със сърдечен удар, както и цели 72% от тези с периферна артериална болест. Всички те продължават да го правят, въпреки че знаят колко пагубни могат да бъдат последствията.

Рискът от повторен удар при пациентите с миокардитен инфаркт пада с 50% само за 1 година, ако те откажат цигарите, спрямо тези, които продължават да пушат; а 2 години след отказването този процент вече е нормализиран до нивата на риск, каквито са при непушачите.

Това показва, че има доста голяма полза от спирането на тютюнопушенето дори и при късна фаза, когато вече са претърпени тежки поражения за организма.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 169 на списанието.


Направи дарение на училище!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.