Търсене
Close this search box.

На 20 юли 1969 г. Аполо 11 каца на Луната

На 20 юли 1969 година пилотираният космически кораб Аполо 11 успешно каца на Луната в Морето на спокойствието. Седем часа по-късно Нийл Армстронг и Бъз Олдрин стават първите хора, които стъпват на повърхността на чужд свят.

 

Там те монтират научни уреди – сеизмометър и лазерен отражател за определяне на точното разстояние до Земята. Събрани са образци от лунния грунд, над 20 килограма. Които по-късно са доставени за изследване на Земята. Оставена е паметна плоча от неръждаема стомана с гравиран надпис: „Тук хора от планетата Земя за първи път стъпиха на Луната. Юли 1969 г. след Христа. Ние дойдохме с мир от името на цялото Човечество“.

Освен този полет от програмата Аполо се извършват още пет успешни кацания. На американски космонавти на Луната в периода 1969 – 1972 година. След това НАСА решава да прекрати програмата Аполо. За сметка на разработването на космически совалки за многократна употреба. Оттогава повече от половин век никой не е стъпвал на Луната. Но сега е в ход програмата Артемис. С която по план човечеството трябва да се завърне на Луната в рамките на сегашното десетилетие.

 

Слушай подкаст епизода  в Spotify.com

 

 


-50% на Абонамента (Годишен и Вечен) | Най-голямото намаление на БГ Наука за 2024 г.



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.