Търсене
Close this search box.

Бебе динозавър е намерено непокътнато в своето вкаменено яйце

Бебе динозавър е намерено непокътнато в своето вкаменено яйце

Бебе динозавър е намерено непокътнато в своето вкаменено яйце

Бебе динозавър е намерено непокътнато в своето вкаменено яйце


Направи дарение на училище!



***

Credit: Wang Dongming/China News Service via Getty

 

Бебето динозавър е било почти готово да напусне своята черупка, свито в нея толкова тясно, че главата му е била заклещена между крачетата му. За жалост обаче процесът на излюпване е бил прекъснат от незнайни събития, които са погребали яйцето, още преди малкото създание да поеме своята първа глътка въздух, запазвайки неизлюпеното животно непокътнато за десетки милиони години в територията на днешен Южен Китай.

Яйцето е открито през 2000-та година от китайската компания за добив на камък „Yingliang Group“, но едва 15 години по-късно хората осъзнават важността на това откритие, когато няколко крехки кости, открити от пукнатина по повърхността на яйцето, показват това, което се крие вътре. 

Спрямо данни от публикувано проучване на учени в списанието „iScience“ се разбира, че това е един от най-непокътнатите и цялостно образувани ембриони на динозавър, намерен някога. Във връзка с това, авторът на проучването и палеонтолог, специализиран в изследването на динозавърски яйца в университета в Калгари, Канада – Дарла Целенички, казва: „Не можех да повярвам на очите си, защото е запазен толкова перфектно.“

Вкаменелостта, наречена „Бебе Yingliang“ е открита в скали, чиято възраст е около 70 милиона години, въпреки че не може да се определи с пълна точност. То принадлежи към вида овираптори, които са група клюнови динозаври терапод, живяли горе долу преди 66 – 130 милиона години и тясно свързани със съвременните птици. Тези същества споделят много общи черти със своите птичи роднини, като това се вижда и в извитата позиция на ембриона малко преди излюпване.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Посредством имейл, директорът на отдел Палеонтология в Музея на природните науки в Северна Каролина и изследовател в университета в Райли, Северна Каролина – Линдзи Зано, заявява: „Изумително е да надзърнеш в първите етапи на съществуването на животни отпреди повече от 70 милиона години назад. Доказателството, че птиците всъщност са динозаври терапод в момента дори звучи прекалено невероятно.“

Знаменитото яйце е открито отново през 2015-та година, когато екипът на компанията „Yingliang Group“ е разглеждал откритите от тях вкаменелости, с плана да отворят природоисторически музей. То е съвсем малко по-дълго от щраусовото, но наподобява формата на хапче, а повърхността му е била леко начупена, което позволява на работник от компанията да забележи крехките кости, поддаващи се отвътре. По-късно Вайсъм Ма – автор на проучването и изследовател от Великобританския университет в Бирмингам, прави коментар върху това, казвайки: „В този момент работникът осъзнава, че вътре може да има ембрион.“

След това откритие, един от техниците започва внимателно да отчупва част от фосила и да почиства вътрешността на яйцето, за да види мъртвия млад динозавър, непроменил своята извита позиция, така както се е намирал, докато е бил жив. Осъзнавайки важността на това откритие, компанията се свързва с водещата на проучването – Лида Ксинг, част от Китайския университет за природни науки в Бейджинг, която започва да събира екип за изследването на това така непокътнато бебе динозавър.

Докато откриването на динозавърски яйца се случва често, това на ембриони е много рядко, а на добре запазени – още по-рядко. Към това, Матю Ламана – палеонтолог в Природоисторическия музей в Питсбърг, който не е част от екипа за проучването, заявява: „Предимно има остатъци от кости на дъното на яйцето.“

Вайсъм Ма заявява, че само още два почти напълно запазени ембриона на овираптори са били открити досега. Тя си припомня удивлението, което е изпитала, виждайки за пръв път снимки на фосила, казвайки: „Това е най-съвършеният ембрион на динозавър, който някога съм виждала.“ Според потвърдени от нея данни, само няколко части  от скелета на ембриона липсват, включвайки преден крайник и част от опашката. 

За да открият детайли относно скритите кости във вътрешността на други фосили, учените използват ядрено-магнитен резонанс. Но дори използвайки тази технология, екипът от изследователи се затруднява да види ясно костите на ембриона на бебето динозавър, поради утайката, запълваща вътрешността на яйцето „Yangliang“. Въпреки това, те успяват внимателно да проучат изложената повърхност на фосила, сравнявайки го с другите два ембриона на овираптори, открити преди това. 

Главата на бебето динозавър се намира точно до стомаха му, заедно с крачетата му, свити близо до мястото, където предните му крайници са щели да се образуват. Неговият извит гръб лежи върху единия край на яйцето, където съществува празнина, загатваща образуването на въздушни торбички, изчезнала от вече доста време. Всички тези черти са подобни на тези на ембрионите на съвременните птици, които бавно се свиват на топка, докато се развиват, водейки до сгушване на главите на птиците под десните им криле. Този процес е познат като прибиране, а поредицата от пози са ключови за успешното излюпване на ембриона. 

Докато бебето „Yingliang“ не е толкова свито, колкото птичето, готово да напусне черупката си, Целенички казва: „Приближава се до това.“. Леко различаващите се позиции на двата по-рано открити ембриона на овираптори могат да покажат подобните като при птицата промени в позите в процеса на развитие. Екипът от изследователи открива, че процесът на прибиране на главата под дясното крило при птиците може да се проследи още преди милиони години, достигайки до бебетата овираптори. 

Откритието допринася към разнообразието от поведенчески навици и физически черти, които се смятат за пренесени от динозаврите терапод към съвременните птици. Това се вижда и в скорошно откритие на овираптор, застанал над яйцата си като птица, която е в процес на мътене. Докато бебето „Yingliang“ не изненадва учените със своето наподобяващо на птиците поведение, Ламана казва, че такива вкаменелости са жизненоважни за настъпването на обратите и завоите в хода на еволюцията. 

Тимъти Роул – палeонтолог към университета в Остин, Тексас, добавя, че фосилът може да съдържа дори повече доказателства за еволюцията на съвременните птици. Като пример той дава това, че ключова стъпка в еволюцията им е превръщането на предните крайници в криле, които да са достатъчно дълги, за да могат индивидите да летят успешно. Неясно е обаче как и колко пъти се е случвало това при динозаврите, но той заявява, че доказателства за тези трансформации вследствие на еволюцията могат да бъдат открити в ранното развитие на животните, като „Те наистина започват да се появяват вътре в яйцето.“

В заключение, Вайсън Ма казва, че предизвикателството става все по-голямо, защото рядко се намират добре запазени ембриони, поради което е трудно учените да стигнат до някакви заключения. Това обаче скоро може да се промени, поради откритията от компанията „Yingliang“ на още яйца, намиращи се на същото място. Ва пояснява, че: „Може да има още ембриони.“, което следователно води до повече открития относно древния произход на птиците, които се реят из планетата ни днес.

 

Превод: Ивелина Николова
Източник: National Geographic | Science


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.