Търсене
Close this search box.

Консумацията на повече растителна храна може да намали риска от сърдечни заболявания

По-питателните растителни храни са здравословни за сърцето на всяка възраст, според две различни изследвания, публикувани в Journal of the American Heart Association, списание с отворен достъп на American Heart Association.

В две отделни проучвания, анализиращи различни мерки за здравословна консумация на растителна храна, изследователите установяват, че както младежите, така и жените в постменопауза са имали по-малко сърдечни пристъпи и е по-малко вероятно да развият сърдечно-съдови заболявания, когато приемат повече здравословни растителни храни.

Препоръките за диета и начин на живот на Американската асоциация по сърдечни заболявания предлагат цялостен здравословен хранителен режим, който препоръчва разнообразие от плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, домашни птици (без кожата), риба, ядки, бобови растения и нетропически растителни масла. Той също така препоръчва ограничена консумация на наситени мазнини, транс-мазнини, натрий, червено месо, сладкиши и сладки напитки.

Проучване, озаглавено „Растително-ориентирана диета и риск от инцидентно сърдечно-съдово заболяване по време на млада до средна възраст“, оценява дали дългосрочната растително-ориентирана диета, започваща от млада възраст, са свързани с по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания в средата на живота.

„По-ранните изследвания бяха фокусирани върху отделни хранителни вещества или отделни храни, но има малко данни за диетата, ориентирана към растения и дългосрочния риск от сърдечно-съдови заболявания“, казва д-р Юни Чой, водещ автор на изследването и докторант в отдел епидемиология и здравеопазване в Училището за обществено здраве на Университета в Минесота в Минеаполис.

Чой и колегите му изследват диетата и появата на сърдечни заболявания при 4946 възрастни, включени в проучване за риска от развиване на коронарна артериална болест при младежи (CARDIA). Участниците са били на възраст от 18 до 30 години към момента на записването им (1985-1986 г.) в проучването и по това време не са имали сърдечно-съдови заболявания. Сред тях е имало 2509 чернокожи и 2437 бели, като 54,9% от всички тях са били жени. Също така те са били анализирани и по нивото си на образование (предгимназиално, гимназиално или висше).
Участниците са изследвани по 8 пъти в периода от 1987-88 до 2015-16 г. Изследванията са включвали лабораторни тестове, физически измервания, медицински истории и оценка на факторите за начина на живот. За разлика от рандомизираните контролирани проучвания, в това участниците не бяха инструктирани да консумират определени неща и не бяха информирани за резултатите от мерките си за диета, така че изследователите да могат да събират безпристрастни, дългосрочни данни за обичайната им диета.

Цялата статия можете да прочетете в новият Брой 149 на сп. Българска Наука.
Подаряваме ти първите 58 стр. от брой 149 тук>>


-50% на Абонамента (Годишен и Вечен) | Най-голямото намаление на БГ Наука за 2024 г.



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.