Направи дарение на училище!
Доц. д-р Веселин Петров от аналитичния център на Лабораторията за разработване и охарактеризиране на лекарствени форми, който е част от София Тех Парк, разказва какви дейности се извършват там.
Тази лаборатория е съставена от 4 звена, като едните се занимават с биологичната дейност, а другите – по-скоро с фармацевтичната дейност. Лабораторията изначално е създадена като звено, където трябва да се разработват и охарактеризират лекарствени форми и лекарствени средства. С течение на времето обаче тя е развила и друга дейност, свързана с козметични продукти, с хранителни добавки, с анализ на храни и поръчки от различни клиенти, свързани с анализ на входни суровини, междинни и други продукти за човешка употреба.
Хората работещи тук са преподаватели от Биологическия факултет, от Българската академия на науките и от Факултета по Химия и фармация на СУ “Св. Кл. Охридски”. Те си сътрудничат с много колеги отново от БАН, от ХТМУ, от Пловдивския, Бургаския и разбира се от Софийския университет.
Студентите от СУ идват в тази лаборатория за да осъществят част от практическите си занятия. В момента 4-ма човека работят постоянно в тази лаборатория.
Лабораторията, намираща се точно под нея, на долния етаж (на проф. Владимир Димитров), се занимава с растителни екстракти. Лабораторията на доц. Веселин Петров взима тези екстракти и ги превръща в лекарства или лекарствени форми, които биха могли да бъдат използвани за подобряване на човешкото здраве или функциите на определен орган. Докато лабораторията на горния етаж се занимава пряко с биологичните изследвания на въпросните препарати и форми. Така че Лабораторията за разработване и охарактеризиране на лекарствени форми се явява междинно звено за сътрудничество между другите две лаборатории, всички от които са част от София Тех Парк.
Оборудването на лабораторията включва химически реактор, за който може да се каже, че е силно усъвършенстван готварски съд. Човек може да постави всичките химически вещества, които пожелае и при контролирани условия в контролирана среда да проведе една био-химическа реакция и да получи антибиотик, лекарство или някаква съставка. Всичко това при висока честота и при контролиране на реакционните условия, така че да постигне максимално добър резултат. Тъй като понякога дори малки изменения в условията водят до качествено различни резултати. За учените е важно да знаят точно какво правят и ако резултатът е добър – да могат да го повторят.
Лабораторията разполага също така и с калориметър. Когато различните вещества влизат в химична реакция или се отделя, или се поглъща топлина. Чрез този уред могат да се измерват промени в температурата и да подскаже какъв е хода на една химична реакция. Ако имаме вещество, което трябва да взаимодейства с друго вещество (ензим, лекарство или нещо друго), апаратът подсказва на учените как тече тази химична реакция, доколко е ефективна, как се развива във времето и какво могат да очакват от нея. Ако едно лекарство не взаимодейства с тази част от организма, с която се очаква, то не би имало никакъв ефект.
Доц. Петров се надява бъдещето на тази лаборатория да бъде все по-ясно и все по-светло. А също така и да намират повече клиенти не само сред учените ами и сред бизнеса. Важно за издръжката на лабораторията е и да има проекти, които да са малко по-приложно ориентирани.
В момента екипът, работещ в нея, има няколко разработки за хранителни добавки за спортисти, както и разработка свързана с отделянето на кислород от маски, които би трябвало да имат по-скоро медицинско приложение.
Една от по-интересните им настоящи разработки е по хранителни добавки, свързани с масла от немаслодайни растения, като например – масло от черен пипер или от чубрица. За тази цел те си сътрудничат с частна компания, намираща се също на територията на София Тех Парк, която е производителят на въпросните масла. Тези масла намират приложение като подправки в хранителната индустрия и успешно променят напълно вкуса и начина, по който хората са свикнали да възприемат едно ястие.
В момента екипът се занимава и с антиоксидантната активност на тези масла, като за голяма тяхна изненада, някои от тях се оказват около два пъти по-активни отколкото познатото Витамин С или аскорбиновата киселина.