Търсене
Close this search box.

Носителите на Нобелова награда за 2020 г.

Бюст на Алфред Нобел в Каролинския институт в Стокхолм. Снимка: Джонатан Накстранд / Агенция Франция-Прес

 

Сезонът на Нобеловите награди започва всеки октомври, тъй като комисиите в Швеция и Норвегия назначават лауреати за различни награди в областта на науките, литературата и икономиката, както и за мироопазването. Обявяванията започнаха с връчването на наградата по физиология или медицина и приключиха с обявяването на наградата на Sveriges Riksbank за икономически науки в памет на Алфред Нобел.

 

През годините Нобеловите награди се връчваха на получателите им в Стокхолм и Осло през декември. Но поради пандемията от коронавирус комитетите промениха подходите си.
Някои от събитията в Стокхолм ще бъдат отменени в полза на онлайн церемония за нобелистите, а медалите и грамотите трябва да бъдат раздадени на посолствата на получателите и връчени в родните им страни. Получателите могат да бъдат поканени на церемонията по награждаването за 2021 г., ако тогава е възможно.

Церемонията в Осло за наградата за мир ще бъде по-скромна, отколкото през повечето години, с ограничена публика.

 

Нобеловият комитет обяви още една промяна миналия месец: всяка награда ще се увеличи до 10 милиона шведски крони, с 1 милион повече в сравнение с предходната година. Това е повишение на стойността на наградата от около 112 000 щатски долара по текущи валутни курсове.

 

Победителите за 2020 г.

 

Физиология или медицина

Харви Алтър, Майкъл Хутън и Чарлз Райс споделиха Нобелова награда за физиология или медицина за 2020 г. Изображение: Джонатан Накстранд / Агенция Франция-Прес

 

Д-р Харви Дж. Алтър, Майкъл Хутън и Чарлз М. Райс в понеделник получиха наградата за откриването на вируса на хепатит С. Нобеловият комитет заяви, че тримата учени са „направили възможни кръвни тестове и нови лекарства, които са спасили милиони животи“.

 

Физика

Роджър Пенроуз, Райнхард Генцел и Андреа Гез получиха наградата за своите открития, които подобриха разбирането ни за Вселената, включително и с изследванията си върху черните дупки.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 136 на списанието.
През 2020 г. издадохме над 20 броя свързани с науката по света и у нас. Всеки един от тях си заслужава вниманието, а общите страници са над 2500 с над 130 интервюта на български учени.
В този брой се фокусираме върху някои от най-важните теми свързани с коронавируса, но знаем че има любопитни хора търсещи информация свързана с космоса, историята и други сфери на науката – за тях също има интересни и любопитни статии.
Вижте този и всички предишни броеве, важно е да се знае! >>

Вземи само този брой в PDF >>

Безплатно ДЕМО – първите 43 стр. от броя >>


-50% на Абонамента (Годишен и Вечен) | Най-голямото намаление на БГ Наука за 2024 г.



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.