Търсене
Close this search box.

Камера, монтирана на бръмбар, предава наживо приключенията му

Снимка: Марк Стоун/ Вашингтонски Университет

Изследователи са успели да разработят миниатюрна безжична камера, която е достатъчно лека, за да бъде носена от живи бръмбари.

Екип от Вашингонският университет в САЩ са били вдъхновени от насекомите с идея да създадат камера с минимално захранване.

Разработената от тях бръмбаро-камера може да предава на живо с до 5 кадъра в секунда. Видеото е черно-бяло, с ниска резолюция и се предава директно на намиращ се наблизо смартфон.

Изследването е било публикувано първо в научен журнал по роботика.

Цялата система на камерата тежи само 250 милиграма, което е приблизително една десета от тежестта на карта за игра.

Сензорът е с ниска резолюция и позволява заснемането на изображения с размер 160 на 120 пиксела. Монтиран е на механична рамка, която позволява да се завърта наляво и надясно.

Това позволява на камерата да се „оглежда“ настрани и да сканира околната среда, точно както би направил бръмбара и така да събира изображение с по-висока резолюция.

За да удължат живота на батерията изследователите са включили в системата и акселерометър, така че да снима само когато бръмбърът, на когото е закрепена, е в движение.

По този начин камерата е успяла да снима в продължение на шест часа при пълна батерия.

Бръмбарите не са били наранени по никакъв начин и са „живели поне една година“ след края на експеримента.

Изследователите са използвали наученото, за да създадат независима камера-робот с размерите на насекомо.

Екипът твърди, че това е най-малкият наземен робот с автономно захранване и безжична връзка за наблюдение.

Вместо да използва колела, роботът се придвижва чрез вибрации и може да измине приблизително три сантиметра в секунда.

Шиям Голакота (Shyam Gollakota), старши автор на изследването призна, че мъничките роботи-камери могат да доведат до нови проблеми за наблюдението.

„Като изследователи ние силно вярваме, че е наистина важно да поставим нещата в обществената сфера, така че хората да са наясно с рисковете и да могат да започнат да предлагат решения за справяне с тях“, каза той.

 

Източник:BBC

Превод: Александър Георгиев


Направи дарение на училище!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.