Търсене
Close this search box.

Повечето заразени с Covid-19 се нуждаят от механична вентилация в първите 24 часа на интензивното лечение

Две трети от 132-ма заразени с Covid-19, нуждаещи се от интензивно лечение във Великобритания, са получили механична вентилация в рамките на 24 часа след приемането, установи одит на пациенти от Англия, Уелс и Северна Ирландия.

Докладът от Националния център за одит и изследвания на интензивното лечение обобщи всички потвърдени такива случаи на Covid-19 (196 общо) до полунощ на 19 март от участващите отделения за интензивно лечение. От тях 29% (57 души) са жени и 71% (139 души) са мъже; средната им възраст е била 64 години.
От 196-те пациенти 16 са починали, 17 са били изписани живи от интензивното лечение, а  163 пациенти към тогавашната дата все още са били в критично положение.
Повечето от тези пациенти (106 души) са били обслужени от трите лондонски мрежи за оперативна доставка.

 

Одитът установява, че 155 пациенти са били в състояние да живеят без да им е необходима някаква помощ в ежедневните дейности преди началото на острото заболяване, 23-ма преди това са изисквали някаква помощ при ежедневни дейности и нито един не е изисквал пълно съдействие при всички ежедневни дейности (състоянието на 18 пациенти е неизвестно). От 196 пациенти 56 (32%) имат индекс на телесна маса (ИТМ) от 25 до 30, 58 пациенти (33%) имат ИТМ от 30 до 40, а 13 (7%) имат ИТМ от 40 или по-високи. Към момента на приемане не се съобщава за бременни жени сред тях.

По отношение на медицинската подготовка 18 пациенти са били диагностицирани с тежка коморбидност, като сърдечно-съдови симптоми в покой или задух по време на рутинни дейности, или са били имунокомпрометирани, въпреки че специфичните диагнози не са подробно описани.

 

“Средната продължителност на престоя при интензивното лечение беше три дни както за оцелелите, така и за тези, които не са успели да преживеят заболяването. От пациентите с докладвани резултати от интензивното лечение (33-ма), 11 (33,3%) са получавали надлеждна респираторна поддръжка по всяко време на престоя си в интензивното отделение, 6-ма (18.2%) са получавали надлеждна сърдечно-съдова поддръжка, а 4-ма (12.1%) са получавали бъбречна поддръжка. Средната продължителност на респираторната поддръжка сред тези, които са я получили, е пет календарни дни“, се казва в доклада.

 

В отговор на доклада говорител на Факултета по интензивна медицина заяви: „Това че Националният център за одит и изследвания на интензивното лечение ни предоставя бърз обрат на данните за занятието, е добре дошло. Знаем, че изглежда, че Сovid-19 оказва различно въздействие върху различни популации по света (например Германия и Италия), така че наличието на набор от данни за Обединеното кралство ще бъде много полезно за оказването на помощ и предоставянето на грижи.“

 

Източник: bmj.com

Превод: Радослав Тодоров


Направи дарение на училище!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.