Търсене
Close this search box.

На какво се дължат полезните ефекти на виното

Червеното вино положително е най-здравословната от всички алкохолни напитки. То е богато на хранителни вещества и химични съединения, най-ключовото от които се явява ресвератролът. Това е основното вещество отговорно за благотворния ефект на виното върху сърдечно-съдовите заболявания и дълголетието.

Ресвератролът е стилбеноид, вид фенол и фитоалексин, който е естествено съединение, съдържащо се в люспите на червеното грозде, в някои билки, в боровинките и дори във фъстъчените люспи. Произвежда се по естествен път от тези растения, когато те са атакувани от патогени като бактерии и гъби. Той може да бъде получен и чрез химичен синтез, както и чрез биотехнологичен синтез (микроорганизми, при които е имало контрол върху метаболизма), продава се и като хранителна добавка, добивана предимно от японската фалопия.

Колекция „Вино“ от KupiNauka.com 

 

Редица изследвания върху животните и хората се занимават с ефектите на ресвератрола. Все още е дискусионен въпроса за влиянието му върху дълголетието при редица тестови организми, като те не са достатъчно добре проучени при плодовите мушици, кръглите червеи и рибите с кратка продължителност на живота. Наблюдавани са обаче противоракови, противовъзпалителни, намаляващи кръвната захар и други положителни сърдечно-съдови ефекти при опити с лабораторни мишки. Не е потвърдено все още, че същите резултати биха се получили и при хората.

При един конкретен опит с човек в Индия през 2008 г., чрез големи дози ресвератрол (3 до 5 грама), при патентована формула целяща повишаването на биодостъпността му, значително е намалена кръвната захар. Но това изследване за момента не е публикувано в рецензирана научна публикация, така че за съжаление все още няма окончателно приети безспорни доказателства за влиянието му върху продължителността на живота при бозайниците. Към момента изследванията на ресвератрола се намират в сравнително начален етап и дълготрайните му ефекти при хората не са сигурни.

Друго изследване, направено в Израел, установява, че виното има положителен ефект върху съня на хората, но при условие, че е комбинирано и с подходяща храна, която да абсорбира алкохола. Освен това при тези тестове е установено и че хората с диабет тип 2, които пият по чаша вино на вечеря (без значение дали е червено или бяло), имат много по-ниски нива на глюкоза, в сравнение с тези, които пият вода или други течности, когато вечерят. Поне що се отнася до благоприятния ефект на виното върху нивата на кръвната захар, това е потвърдено вече от множество експерименти.
Според учени от университета във Флорида, някои от веществата съдържащи се в червеното вино, помагат за топенето на мазнините при хора с наднормено тегло. Причината е в това, че елаговата киселина забавя растежа на мастните клетки и пречи на образуването на нови такива.

Списъка от положителни ефекти доказани с опити не свършва дотук. Според проучване сред 5000 души в Испания е установено, че консумацията на вино намалява риска от настинка с цели 40%. Учени от медицинския университет в Чикаго пък твърдят, че умерената консумация на вино понижава риска от деменция при хората с 23%, причината според тях е, че виното стимулира потока на кръв към мозъка, като по този начин изостря ума и паметта. И не на последно място някои проучвания сочат, че хората, пиещи червено вино, имат високи нива на HDL холестерол, който е най-качественият и безвреден холестерол, предпазващ сърцето. Червеното вино също така поддържа кръвта бистра, което означава, че има по-малко шанс да се съсири в артериите или мозъка и по този начин предпазва от всички фатални последствия, които могат да произтекат от това.

С други думи – положителните ефекти на виното са много и най-разнообразни, а отрицателни практически няма, стига да не се злоупотребява с количествата.

Колие Молекула на червеното вино
Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.