Направи дарение на училище!
Автор: д–р Лилия Пашова-Стоянова
Нарушено храносмилане, чести болки в стомаха, хроничен запек или диария, подуване, газове. Звучи ли ви познато? Ако честичко се сблъсквате с подобни оплаквания и последните са се превърнали в обичайна част от вашето ежедневие, може би е време за посещение в лекарския кабинет и предприемане на някои малки, но съществени промени в начина на хранене и начина на живот като цяло.
Подобен тип оплаквания са обединени под общото название синдром на раздразненото черво и се срещат много по-често, отколкото предполагате.
Засягат се всички възрастови групи, като най-голяма е честотата на активните лица между 30 и 40 години. Една идея по-често страдат представителите на нежния пол, вероятно поради особеностите в емоционалния и психичен тонус.
Синдромът на раздразненото черво представлява най-често срещаното в клиничната практика функционално нарушение на стомашно-чревния тракт. Важна особеност е, че липсват промени в структурата, по лигавицата и околните тъкани на интестиналния тракт (няма видима увреда), но поради нарушената моторика се наблюдават рецидивиращи, в някои случаи изключително болезнени спазми, които са причина за характерните симптоми.
Болестта показва хронично-рецидивиращ ход и оставена без лечение може да ви тормози с години, като в даден момент при благоприятен терен могат да възникнат и различни по тежест усложнения.
Все още липсва пълна яснота относно причините, водещи до заболяването, но специалистите са категорични, че централна роля играят стресът, преумората, напрежението в работата и семейството, както и неправилното хранене. Ежедневието на съвременния човек доста често се изправя пред подобни проблеми, което е и причината за голямото разпространение на заболяването и неговата нарастваща честота. Психическото и емоционално пренапрежение в комбинация с нездравословен хранителен режим (любимите сандивчи, дюнери, пица, захарни изделия, газирани напитки, кофеин-съдържащи напитки и нищожна консумация на пресни плодове и зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни) създава благоприятна почва за развитие на синдрома на раздразненото черво.
Особено характерна за заболяването е коликообразната коремна болка, чиято локализация и интензитет варират и която се провокира от консумация на храна или стрес и се облекчава при дефекация. Често са налице подуване, стомашен дискомфорт, повишено образуване на газове, възможни са и промени във вида, консистенцията и количеството на изпражненията (при някои се наблюдава запек, при други се развива диария, а при трети е налице редуване на запек с диария). Стомашно-чревното неразположение повлича лавинообразно след себе си и редица системни прояви, ставайки причина за нарушения на съня, силна умора и отпадналост, болки в мускулите, чести позиви за уриниране, сексуална дисфункция и много други. При подробен разпит на пациента става ясно, че тези симптоми са с давност от поне три месеца (при някои минават дори години, докато съберат смелост да посетят лекарския кабинет).
Личните лекари обикновено бързо разпознават болестта, а терапията е предимно симптоматична и включва комплексни мерки за промяна в хранителния режим (здравословно меню, богато на фибри и щадящо стомашно-чревния тракт), ограничаване на вредните навици, техники за релаксация и облекчаване на стреса, а при нужда и съответната медикаментозна терапия (спазмолитици, лаксативи, лекарства за облекчаване на диарията и други).
Не чакайте да мине от само себе си – няма. Необходима е активна промяна в психическото ви благоразположение и в съдържанието на чинията ви. Не чакайте да стане късно и да търсите помощ при вече развили се усложнения (кръв във фекалиите, анемия, отслабване на теглото, висока температура и други). Своевременното откриване на болестта минимизира рисковете от сериозни дългосрочни последици.
Още информация по темата може да намерите в medpedia.framar.bg – Синдром на раздразненото черво