Търсене
Close this search box.

Науката решава проблеми, vol.08: Предприемачество в науката

Видео версия на нашия подкаст

Интересно ти е да изглеждаш нашата видео версия на Наука.БГ подкаст? Можеш да го направиш чрез видео плейъра по-долу.


Направи дарение на училище!



***

 

Често науката се фокусира върху нови неизследвани научни области, експериментира в нова среда, търси нови и неоткрити досега зависимости. Но доколко тези изследвания са свързани с реални проблеми? Лекцията ще представи методите Lean Startup, Agile, User-centricity и Design Thinking като инструменти за организация на науката към по-практични и клиентски и бизнес ориентирани модели и решения, които да помогнат трансформирането на изобретенията в иновации.

Изобретение + Х = Иновация

В лекцията ще потърсим Х.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Гост на поредното издание на „Науката решава проблеми” е д-р Зорница Йорданова – лектор по Иновации в бизнеса, автор на бизнес книги, ръководител софтуерни проекти, консултант по управление на иновации.

Д-р Зорница Йорданова е главен асистент в УНСС, Бизнес факултет. Нейните изследователски и преподавателски интереси са в областта на Управлението на иновациите, Управление на иновационни и инвестиционни проекти и Управленски информационни системи. Според нея това са основните умения, които трябва да има всеки млад човек, който навлиза в икономиката, независимо дали като служител, предприемач или фрилансер, в частния или държавния сектор. Умението да иновираш, да бъдеш гъвкав и да управляваш задачите и проектите си е критично за бързо променящия се днешен свят, във всеки сектор. В този смисъл, знанията вече не са толкова значими, колкото са уменията и способността на човек да учи бързо.

Зорница има над 30 научни публикации, печелила е няколко пъти конкурса за Млад икономист на Съюза на икономистите в България. Ръководи два научни проекта за Иновации във висшето образование и използването на игровизация в бизнеса и обучението и участва в научни проекти като изследовател, свързани с Иновативните фирми и Индустрията в България. Наскоро излезе и нейната първа бизнес книга The Business Innovation Book, която ще се разпространява чрез Amazon.

Зорница Йорданова е сертифициран Ръководител на проекти от Project Management Institute, PMP® и Scrum Alliance, Scrum Master и работи във водеща българска ИТ компания като Ръководител софтуерни проекти. Преди това е работила 10 години на различни позиции в банковия сектор, в областта на фирменото кредитиране, управление на продажбите, продуктовото разработване и контролинга. В последните години, Зорница се изявява и като трейнър и лектор по Бизнес иновации на различни форуми и събития.

 

Кога: 24.07.2018; 19:00 ч.

Къде: София, ул. Сердика 20.

Вход свободен, с регистрация: https://goo.gl/forms/L5eiAalLxpzapgPh2

Събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/1035023353346061/

 

„Науката решава проблеми“ е поредица на Българска наука и MOVE.BG, в която всеки месец гостува учен, който разказва за себе си и своята работа през призмата на това как науката променя живота на хората и разрешава конкретен проблем.

*Българска наука е най-голямата научна медия в България, чиято цел е да сближи учените и останалата част от обществото.

**MOVE.BG е платформа на създаващите хора. Търсим иновативни решения за обществена промяна, работим за устойчиво развитие и утвърждаваме култура на градивен диалог, активно лидерство и споделени ценности.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!



***

За списанието

Анастасия Тошева – Изключителният път на една българска учителка през Възраждането

Направи дарение на училище! *** Престоят ѝ в чужбина е коренно различен от всичко, което е познавала. Изучавайки модерни дисциплини и овладявайки руски и френски

Наука.БГ подкаст

Последно от Наука.БГ

Нови хоризонти в космоса: Вълнуващите открития от последната година

Направи дарение на училище! ***   Откриването на кислород на Венера Проучванията на Венера разкриха следи от кислород в атмосферата ѝ, което подтиква към нови въпроси за възможностите на планетата.

Над 120 учени от България и 10 страни по света участват в XIV-ия Софийски фестивал на науката от 9 до 12 май в София Тех Парк

Направи дарение на училище! *** За тазгодишното издание у нас пристига проф. Томас Хертог – белгийски космолог, работил редом до Стивън Хокинг в Кеймбридж в продължение на двадесет години. Новата му книга ще

Физическият факултет на СУ с богата програма по време на Софийския фестивал на науката 2024 г.

Направи дарение на училище! *** Цялата програма можете да разгледате тук: https://beautifulscience.bg/programa/  Лекциите с участие на учени и преподаватели от Физическия факултет са: „Квантовите компютри – коя технология ще бъде

Нашествието на пластмасата: Между иновацията и екологичния колапс

Направи дарение на училище! *** Замърсяването, свързано с пластмасата, няма граници – от най-големите градове до най-изолираните кътчета на планетата. Микропластмасите, които са всепроникващи в нашата среда, представляват особено загадъчна

Как БГ Наука прави знанието достъпно

Направи дарение на училище! *** Подкрепете ни като се абонирате за списанието – така получавате достъп до всички досега публикувани броеве (над 200) и всички, които ще излязат в бъдеще.

В търсене на яснота за екологичните предизвикателства сред мъглата на замърсения въздух

Направи дарение на училище! *** Множеството източници на замърсяване – от индустриални заводи до автомобилни газове и селскостопанска дейност – са основният виновник за качеството на въздуха, което се влошава