Направи дарение на училище!
Сокът, който изтича от нарязаните листа, насърчава бактерията да се развива.
Забравената опаковка със спанак, погребана в задната част на хладилника, трябва да бъде хвърлена в боклука, вместо съдържанието ѝ да стигне до трапезата. Воднистите парченца листа, които се натрупва в дъното на салатната смес, са перфектното място за размножаване на бактерията салмонела, което може да доведе до разболяване, съобщават учени в издание на Applied and Environmental Microbiology.
Защо се получава така? Сокът, който излиза от нарязаните или повредени листа е причината. След пет дни в хладилника, дори малки количества растителен сок ускоряват растежа на салмонела. Бактериите се развиват със завидни темпове в пакета и се задържат трайно върху листата. Те са толкова упорити, че дори миенето на салатата не ги премахва.
Успешното развитие на салмонела в пакетираните салати означава, че е важно производителите да избягват бактериалното замърсяване от самото начало, а потребителите трябва да консумират зеленчуците, докато са пресни.
Превод: Моника Драфилова
Източник: Science News