Търсене
Close this search box.

Инжектируемгел може да поправя сърдечна тъкан след инфаркт

120221165757.jpg

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/120221165757.jpgИзследователи от Калифорнийския Университет в Сан Диего са създали нов инжектируем (който може да се инжектира) гел, който може успешно и безопасно да третира тъканни увреди причинени от миокарден инфаркт.
Терапия със гела  ще бъде приветствано развитие, обяснява Карън Крайстман (Karen Christman) професор в катедрата по биоинженерство в Калифорнийския Университет в Сан Диего, тъй като има 758 хиляди инфаркта годишно в САЩ  без създаден метод за третиране на повредената сърдечна тъкан.
Гелът е създаден от сърдечна съединителна тъкан, която е отделена от сърдечните мускулни клетки чрез пречистващ процес, замразена, смляна на прах и след това втечнена, течността лесно може да бъде инжектирана в сърцето.  Според Крайстман, когато гелът се инжектира заради телесната температура той става полутвърд, карайки клетки да се заселват на местата където е повредената сърдечна тъкан, следователно запазване на сърдечната функция. Гелът формира нещо като скеле за да бъде поправена тъканта и вероятно осигурява биохимични сигнали, които предотвратяват допълнително влошаване на околната тъкан.

http://www.sciencedaily.com/


-50% на Абонамента (Годишен и Вечен) | Най-голямото намаление на БГ Наука за 2024 г.



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.