Търсене
Close this search box.

В Африка има два вида слонове, а не – само един

В Африка има два вида слонове, а не – само един

В Африка има два вида слонове, а не – само един

В Африка има два вида слонове, а не – само един


Направи дарение на училище!



***

6.Photo_83.jpg
Вместо само един вид слонове, в Африка има два вида. Горските слонове в Африка, вече са потвърдени като нов вид слонове и се отличават с по-малкия си размер спрямо слоновете в африканската савана.

Използвайки инструментариума на генетиката, екипи от Харвард, Университета на Илинойс и университета на Йорк във Великобритания са показали, че вместо един и същи вид – както учените дълго време са вярвали – африканският слон в саваната и по-малкия африкански горски слон са далечни братовчеди, разделени преди около 2 000 000-7 000 000 години.

Това, което ни показва изследването е, че слоновете в горите и в саваните на Африка са много сходни помежду си, а не са само подвид или популации на един и същи вид.
За да сравнят генетичния код на съвременните слонове от Африка и Азия, учените взели ДНК от три живи вида – африканския саванен слон, африканския горски слон и азиатския слон, и от два изчезнали вида – вълнистия мамут и американския мастодонт.

Слонът от саваната е почти двойно по-тежък от горския слон и тежи от 6 до 7 тона. Освен това, раменете му са с 1 метър по-високи от тези на горския слон.

Разликите между двата вида са се появили след раздялата между азиатски слон и вълнестия мамут. Разделението между слоновете от африканската савана и слоновете от африканската гора е почти толкова старо, колкото – и разделението между хората и шимпанзетата.


Разбери повече за БГ Наука:

***

От средата на миналия век всички африкански слонове са били третирани като един и същи вид. В действителност, двата вида са толкова различни, че наистина трябва да излезе с нови планове за опазване на всеки от двата вида.
Оказва се също, че азиатският слон е най-близкият жив роднина на изчезналия мамут.

Превел: Неделин Бояджиев
Източник:
http://www.newsdaily.com/stories/tre6bk6i9-us-elephant-african/
http://www.plosbiology.org/article/info:doi/10.1371/journal.pbio.1000564


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.