Търсене
Close this search box.

Децата може да увеличат теглото си, когато майка им работи повече

http://i.cdn.turner.com/cnn/2011/HEALTH/02/04/children.bmi.moms/t1larg.working.mom.ts.jpg
Продължителността на работа на майката е свързана с повишаването на индекса на телесната  маса на детето, според проучване в списание „Child Development” („развитие на детето”).

Това не е първото проучване, което показва, че работното време на майката и детското тегло могат да бъдат свързани.  

Причините за това все още са неясни.

В Съединените щати, 71% от майките работа, според данните за 2008 г. на американското Бюро за трудова статистика.

Вероятно работещите майки наблягат на „помощта” на заведенията и ресторантите за бързо хранене.

Когато хората не се хранят заедно като семейство, хранителният им режим става по-лош. Други фактори могат да бъдат свързани с моделите на съня на децата, вида на храната, и вниманието, което получават у дома.  

А през 2003 учените са констатирали, че на всеки 10 часа, през които майката работи през седмицата, шансовете на детето от затлъстяване се увеличават с 2%.

Проучване от 2007 г. на японски ученици установи, че децата на майки, работещи на пълен работен ден са с по-високи ИТМ и е по-вероятно да бъдат с наднормено тегло, в сравнение с други деца.

Неделин Бояджиев
По материали от:
http://www.cnn.com/


-50% на Абонамента (Годишен и Вечен) | Най-голямото намаление на БГ Наука за 2024 г.



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.