Търсене
Close this search box.

Прекалената чистота може да те разболее

http://www.sciencedaily.com/images/2010/11/101129101920.jpg

Младите хора , които използват много често антибактериални сапуни съдържащи триклосан, по често страдат от алергии, както и излагане на високи нива на  бисфенол А, на възрастните може да повлияе отрицателно на имунната система, показва ново изследване на University of Michigan School of Public Health.

Триклосан е химично съединение  широко използван в продукти като антибактериални сапуни, пасти за зъби, химикалки, чанти за пелени и медицински устройства. Бисфенол А (BPA) е намиран в много пластмаси и, например в предпазните облицовки на консервите.  Тези вещества принадлежат към клас токсини, наречени ендокрин-разрушаващи съединения, за които се вярва, че влияят отрицателно на човешкото здраве като имитират ефекти на хормони.

Превел: Боян Василев

http://www.sciencedaily.com


Направи дарение на училище!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.