Търсене
Close this search box.

Вълчи паяк изяжда своята брачна партньорка

Ecologiablog_araalobo.jpg

 

http://static.blogo.it/ecologiablog/Ecologiablog_araalobo.jpgМъжките от един вид вълчи паяци изяждат по-възрастните женски, съобщава BBC, като се позова на наблюденията на уругвайски учени. Това е уникален случай за животинския свят, при който женските са жертвите, а не – обратното. При няколко други вида паяци мъжките служат за храна на своите партньорки.
Мъжките паяци от вида Allocosa brasiliensis се чифтосват с по-младите женски и нападат за храна по-възрастните, които са с по-слаба репродуктивна способност, разкриха учените. Предположението им е, че тежките условия на съществуване подтикват паяците да проявяват канибализъм. Проучванията са публикувани в „Biological Journal of the Linnean Society“. (http://www.wiley.com/bw/journal.asp?ref=0024-4066                                           http://www.linnean.org/)
Allocosa brasiliensis е вид нощен вълчи паяк, който се среща на пясъчните дюни по бреговете на реките и по крайбрежните ивици на Тихия и Атлантическия океани. Той е изучаван от специалистите, защото състоянието му се смята за много показателно за здравето на обитаваната от него екосистема.
След като наблюдавали как мъжки паяк изяжда женската си, д-р Анита Айзенберг и екипът й от „Clemente Estable Institute of Biological Research“ в Монтевидео се нагърбили да намерят обяснение за неговото поведение.
„При паяците обикновено женските са по-големи и по-силни и те са полът, който прави избора. Мъжкият просто чака, докато някоя женска го избере за свой сексуален партньор.“ – припомня д-р Айзенберг. При Allocosa brasiliensis, обаче, мъжкарят е необичайно доминантен. Според специалистката изяждането на женските не само няма аналог при паяците, но е и изключително рядко явление в целия животински свят. Мъжките се чифтосват най-често с много млади женски в отлично физическо състояние, като ги чакат в дупките си.
Вълчите паяци носят яйцата си в специален „сак“. Според Айзенберг при този вид първият сак на женската е с най-голям брой на яйцата, което осигурява по-голямо потомство. „Женски в по-добро състояние на тялото имат повече яйца, следователно могат да осигурят повече потомци.“ – разкрива тя. Старите женски и тези в лоша кондиция получават неприятна изненада, тъй като мъжкарите ги употребяват с друга цел. „Мъжките осъществяват канибализъм над възрастни женски или над женски с ниски репродуктивни стойности, възползвайки се от тях като храна, а се чифтосват само с женските, можещи да осигурят висок репродуктивен успех.“ – обобщава д-р Айзенберг.
При този процес, наречен от учените „екстремален сексуален избор“, мъжките от вида решават дали да се чифтосат с женската, или пък – да я изядат. Решението се базира явно на нейния репродуктивния потенциал. Това необикновено сексуално поведение се стимулира и от средата на обитание. Тя е сурова, с малко укрития, температурни крайности, силни ветрове и е много непредсказуема по отношение на изобилието на плячка.
Сексуалният канибализъм е често срещан при някои паяци (Latrodectus), богомолки и скорпиони. В тези случаи женските се наричат „вдовици”, защото изяждат мъжките по време на секс или – след секс. Според една теория, преди секс или по време на секс женските паяци изяждат единствено стари и нерепродуктивни мъжки екземпляри, а младите и репродуктивните мъжки могат да оцелеят значително по-дълго време.

Неделин Бояджиев

По материали от:
http://news.bbc.co.uk/
http://en.wikipedia.org/


-50% на Абонамента (Годишен и Вечен) | Най-голямото намаление на БГ Наука за 2024 г.



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.