Търсене
Close this search box.

Древни създания са били саблезъби вегетарианци

http://news.sciencemag.org/sciencenow/assets/2011/03/23/sn-dinoteeth.jpg
Саблезъбите  хищници са редки, но сред древните създания е имало и саблезъби вегетарианци. Учените вече са описанли едно такова създание, вид голям тапир, известен с названието Еccentricus Tiarajudens. Така нареченият therapsid, близък роднина на протобозайниците, е живял преди около 260 000 000 години в сухите райони на днешна Бразилия. Той е бил със здрави кътни зъби, подходящи за смилане на богати на фибри храни като растителни листа и стебла. Но за разлика от повечето си вегетариански роднини, Tiarajudens имали също така и подобни на сабя кучешки зъби, които били дълги най-малко 12 сантиметра. Според палеонтолозите, тези зъби не са били използвани за дъвчене, а – за защита от хищниците и за борба с събеподобниите конкурирайки се за женска. Това откритие предоставя нов поглед върху еволюцията на хетерогенни зъби на терапсидите и разширява разбирането ни за екологичните взаимодействия в края на палеозоя.

Неделин Бояджиев
По материали от:
http://news.sciencemag.org
http://www.sciencemag.org


-50% на Абонамента (Годишен и Вечен) | Най-голямото намаление на БГ Наука за 2024 г.



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.