Търсене
Close this search box.

Изследователи търсят тайни скрити под Мъртво море

От шлеп, плуващ над най-дълбоката точка на Земята, изследователски екип се надява да пробие през половин милион-годишна история, за да разкрие тайни за климатичните промени и природните бедствия.

Сондирайки в коритото на Мъртво море, група инженери и учени започнаха да вадят слоеве от земната кора в неделя, и ще продължат около два месеца, докато стигнат дълбочина от 1 200 метра под морска височина.

„Утаечният слой на Мъртво море е най-добрият климатичен и земетръсен архив из целия Близък изток.” – казва ръководителят на проекта Зви Бен-Авраам от Израелската академия на науките.

„Мъртво море“, казва Бен-Авраам, „събира вода, течаща от Синайската пустиня в Египет до Голанските възвишения, област с площ от 42 000 км2, предоставяща изобилие от материал за климатични изследвания.“

 

Превел: Боян Василев

http://www.reuters.com/


Направи дарение на училище!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.