На 8 септ. 1522 г. завършва първото околосветско пътешествие, оглавявано от Фернандо Магелан.

На 8 септ. 1522 г. завършва първото околосветско пътешествие, оглавявано от Фернандо Магелан.

На 8 септ. 1522 г. завършва първото околосветско пътешествие, оглавявано от Фернандо Магелан.

На 8 септ. 1522 г. завършва първото околосветско пътешествие, оглавявано от Фернандо Магелан.


Направи дарение на училище!***

На 8 септ. 1522 г. завършва първото околосветско пътешествие, оглавявано от Фернандо Магелан. Той е първият мореплавател, достигнал от Европа до Азия в западна посока и първият европеец, плавал в Тихия океан. Въпреки че самият той умира преди завръщането си в Европа, част от екипажа, ръководен от Хуан Себастиан де Елкано, се завръща в Испания през 1522 г., завършвайки първото в историята околосветско пътешествие, с което окончателно се доказва кълбовидната форма на Земята.

През 1511 г. под командването на губернатор Афонсу де Албукерке, Магелан участва в завладяването на Малака, като е ранен при превземането на Каликут. След това той е повишен, получава добър дял от плячкосаното имущество и се завръща в Португалия през 1512 г. Писмата на неговия приятел Франсиско Серан, предоставящи информация за богатия на подправки регион на Малака, изиграват решаваща роля за бъдещото околосветско пътешествие.

След като се отклонява от службата си без разрешение, Магелан изпада в немилост. Той участва в битката при Азамор в Мароко на 28 – 29 август 1513 г. и за трети път е тежко ранен, този път в коляното. Въпреки че е ранен и получава няколко медала, Магелан е обвинен в незаконна търговия с маврите, той също така влиза в конфликт с командващия Алмейда, който изпраща негативен доклад за него до кралския двор. Някои от обвиненията впоследствие отпадат, но Магелан изпада в немилост пред крал Мануел I, който отказва да увеличи пенсията му и му съобщава, че трябва да напусне службата си. През 1515 г. Магелан прави последен опит да умилостиви крал Мануел I, като му предлага проект, разработен заедно с астронома Руи Фалейру, за търсене на западен път към Островите на подправките. Проектът е грубо отхвърлен и Магелан разбира, че в Португалия няма на какво да се надява и заминава за Испания, където официално сменя поданството си и предлага услугите си на испанския двор.

Ставайки много популярен в Севиля, той привлича вниманието на крал Карлос I и на влиятелния Хуан Родригес де Фонсека, епископ на Бургос и отдавнашен противник на Христофор Колумб.


Разбери повече за БГ Наука:

***

По това време Магелан открива документ, базиращ се на предишни пътувания, според който широкият естуар на река Ла Плата в Южна Америка е проток през континента към Тихия океан. Той решава да проучи този път, за да достигне Молукските острови, ключът към стратегически важната и много изгодна търговия с подправки. Той обявява, че е готов да плава до 75 градуса южна ширина, за да реализира своя проект.

Крал Карлос одобрява плана на Магелан и му предоставя сериозна субсидия. Според договора Магелан като генерал-капитан ще получи 1/20 от печалбите и той и наследниците му ще получат управлението на откритите земи.

На 10 август 1519 г. флотилията от пет кораба под командването на Магелан напуска Севиля и отплава на юг от устието на река Гуадалкивир в открито море. По време на прехода през Атлантическия океан Магелан изработва много добра система за сигнализация, която спомага разнотипните кораби от флотилията му нито веднъж да не се изгубят един друг.

Магелан достига през 1521 г. до Филипините, където включвайки се в междуособните войни на местните племена е убит. Но на 6 септември 1522 г. 18 души оцелели от екипажа на Магелан, пристигат обратно в Испания, като за 1081 дни извършват първото в света околосветско плаване.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.