8 факта за научната мистерия, която засяга само 10% от хората

jimi-hendrix.jpg

Съществува малцинство, за което малко хора се замислят и озадачава учените от десетилетия: левичарите. Около десет процента от хората спадат към тази група, но все още никой не знае защо тя е толкова малка.

Вероятно е резултат от различни фактори, включително такива, свързани с генетиката, еволюцията и дори пренаталните хормони. Или е резултат от нещо друго.

Ето най-интересните факти за левичарите, до които изследователите са стигнали в опитите си да разгадаят явлението:

 

1. Много по-вероятно е близнаците да бъдат левичари, но никой не знае защо.


РЕКЛАМА:

***

Източник: Behaviour Genetics, 1996

 

2. Вероятността двама родители, при които лявата ръка е доминантна да имат същото дете е 26,1%, докато при двама родители, чиято дясна ръка е доминантна, вероятността е 9,5%.

Източник: Handbook of Neuropsychology, 1992

baby - sucking thumb-Credit-Gillian Kantor.jpg

3. Повечето животни нямат доминанта ръка. Човекът и шимпанзето са изключение. Около 90% от хората и 70% от шимпанзетата са десняци.

Източник: Monitor on Psychology, 2009

 

4. Папагалите изглежда предпочитат да използват левите си крайници. Изследване, в което участвали 320 Австралийски папагала, посочва, че 47% от тях предпочитали да взимат храната си с левия крак. Други 33% предпочитали да го правят с десния, а останалите нямали предпочитания.

Източник: Biology Letters, 2011

Parrot-leftie.jpg

5. Доминантната ръка се определя още в утробата. Учени, които записали кой палец смучат 75 бебета, по време на вътреутробното си развитие, след 10 години открили, че 100% от тези, които смучели десния си палец били десняци, а 67% от смучещите левия си палец били левичари.

Източник: New Scientist, 2004

 

6. Смята се, че лявото полукълбо е отговорно за речта – както за обработката на звука, така и за вербалното ѝ възпроизвеждане. Учените открили, че това е така само при 95% от десняците и при 70% от левичарите. При останалите 30% или дясното полукълбо доминира, или нито едно от двете.

Източник: Behavioural and Brain Sciences, 2003

 

7. Около 25% от играчите на Професионалната бейзболна лига са левичари. Отчасти това може да се дължи на факта, че играчът, който удря топката с лявата си ръка, има леко предимство, тъй като се намира с една стъпка по-близо до първа база.

Източник: LiveScience, 2008

 

8. Джими Хендрикс е бил левичар, но обикновено свирел на китара за дясна ръка, като я държал наобратно. Смята се, че хората с лява доминантна ръка са по-креативни и музикални, но науката не подкрепя този мит.

Източник: IMDb

 

Превод:  Росица Ташкова

Източник:http://www.sciencealert.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: