8 от 100 вълнуващи причини да посетите EUCYS 2019 днес!

Автор: Росица Ташкова-Качарова

Jonatan Carl Persson, Evaporation desalination with industrial waste heat, Sweden
Jonatan Carl Persson, Evaporation desalination with industrial waste heat, Sweden

От 13 до 17 септември България е домакин на международното състезание за млади таланти в науката EUCYS. Вие също можете да посетите събитието и да разгледате щандовете на младите изследователи на 16 септември, понеделник в Интер Експо Център до 16 ч. Какъв по-подходящ начин да отбележите началото на новата учебна година?

Нека надникнем още сега в света на тези млади таланти. В следващите редове ще ви запознаем с малка част от всички (общо 100) проекти.

 

Нов биоразградим полимер за приложение във фармацията


РЕКЛАМА:

***

Този проект е разработен от 18-годишните Саба Гогичиашвили и Ниа Гогохия от Грузия. Тяхната цел е да предотвратят появата на тежките странични ефекти от някои терапии, например химиотерапията. В световен мащаб научната общност прави опити да разработи лекарствени средства, които да засягат единствено болните клетки, като същевременно не засягат здравите. За целта са необходими подходящи преносители на лекарството, които да го доставят специфично до целевите клетки. Саба и Ниа са се фокусирали върху разработката на такава капсула. Те са разрешили някои от проблемите, които възпрепятстват приложението на подобни преносители на лекарства в клиничните практики – например, стабилността. Новооткритият полимер е и екологичен, биоразградим, нетоксичен и евтин.

 

Е250 – тихият убиец

Проектът на Доминика Панска от Словакия е посветен на консерванта Е250 (натриев нитрит), който се използва за удължаване срока на годност на месните продукти, придава им свеж розов цвят и убива вече съществуващите върху месото бактерии. Консервантът се използва и в продукти, предназначени за деца – шунка и кренвирши, например. Доминика е проверила концентрацията му в 10 продукта за деца и 10 за възрастни. Именно в продуктите за деца тя открила най-високите концентрации.

Dominika Panska
Dominika Panska

Големият прием на това вещество е основната причина за рак на дебелото черво, но оказва влияние и върху други системи, като води до нещо подобно на задушаване на клетъчно ниво. Доминика е установила, че дневният ни прием на нитрити надвишава препоръчителните дози, поради факта, че нитрити приемаме не само чрез месото с консерванти, но и с водата и особено със зелените подправки, чието съдържание на нитрити не се контролира.

 

Муузика: начин за повишаване на продуктивността при кравите

Проектът на Емма Вайс Нилсен е много необичаен. Тя научава за проучване от 2001 г., което установило, че кравите произвеждат повече мляко, когато слушат бавна музика. Емма искала да разбере кои са и другите параметри на музиката, които имат значение и го постигнала. Фермерите, които участвали в проучването на Емма, забелязали още нещо интересно – кравите проявявали повишен ентусиазъм да бъдат издоени, когато има музика.

Emma Nielsen
Emma Nielsen

 

OnMind: гривна за подпомагане на терапията при хора с психосоматични заболявания

Елиза Сегети от Италия е разработила устройство, което дава на терапевта т.нар. биофийдбек или информация за насищането на кръвта с кислород, нивото на стрес, съня, движението на пациента и други. Устройството се състои от гривна, приложение и онлайн платформа за терапевта. То записва данните за пациента и обкръжаващата го среда денонощно и ги качва в интернет платформата. OnMind е услуга от типа b2b или с други думи клиент е терапевтът, който заплаща 40 евро на месец, за да използва услугата. Това го прави по-евтин метод за проследяване на пациента от традиционните.

 

Как да почистим океана?

Проектът е на Ноа Сомвил, Клара Алегро и Марион Хендрикс от Белгия. Те са потърсили начин за почистване на въглеводороди или петрол от водите на океана. След като изпитали способността на различни филтри за аквариум да отстранят октан от водата, те установили, че някои филтри съдържат активен въглен и решили да опитат с него. И се получило – октанът изчезнал в присъствието на активния въглен. Момичетата намерили и начин за приложение на въглена в открито море, като изобретили специални приспособления за лодки, които да го носят…

Ноа Сомвил, Клара Алегро и Марион Хендрикс
Ноа Сомвил, Клара Алегро и Марион Хендрикс

 

Интерпретация на живота чрез вибрационни мотори

Manning Whitby
Manning Whitby

Менинг Харисън Уитби от Канада е намерил начин да даде нови сетива на незрящите – чрез вибрации. Изобретението му се състои от специална сензорна кутия, която незрящият носи на гърдите си и ръкав с множество миниатюрни моторчета по него. Когато сензорите отчетат приближаването до някакъв обект, те изпращат сигнал до моторчетата на ръкава, чието разположение съответства на местоположението на обекта. Например, ако той се намира отляво, моторчетата в лявата част на ръкава започват да вибрират и вибрацията се усилва с приближаването до обекта. Това устройство би могло успешно да замени кучетата водачи и бастуните. Менинг разработва още функции на устройството като гласова детекция и навигация, например. Потребителят ще може да попита къде е най-близкият ресторант и устройството ще използва приложение на телефона му, за да го открие.

 

Автоматичен и отдалечен контрол на автоматични телескопи за глобално наблюдение на астероиди

Проектът е на Флориан Вамоси и Петер Поса от Унгария. Те са създали метод за свързване на любителски телескопи в мрежа и управлението им по начин, който да предоставя професионални снимки и да послужи за наблюдение на близки космически обекти и за нуждите на всички научни проекти, които не изискват големи телескопи, но са им необходими много телескопи, които дълго време да са насочени към небето.

Peter and Florian
Peter and Florian

Иновативното е, че въпреки че такива мрежи вече съществуват, не всички любители имат знанията и уменията да правят снимки, подходящи за научните изследвания, а тази система прави всичко необходимо да се преодолее този недостатък.

 

Ефектът на антитялото Е12 при множествената склероза

Проектът е на Елиас Елиас от Израел. Според получените резултати, антитялото изглежда има потенциал да потисне заболяването без да са необходими чести инжектирания, за разлика от всички настоящи терапии. Изследването е проведено върху миши модели на заболяването.

Elias Elias
Elias Elias

 

Микроорганизмите и подходящите хранителни вещества в защита на растенията от замръзване

Проектът на Ожбе Зорко от Словения е посветен на начините, по които можем да намалим загубите в селското стопанство, причинени от измръзване на растенията. Той установил, че добавянето на подходящи микроорганизми, някои от които изграждащи микориза (симбиоза с корените на растението), както и правилният баланс на хранителни вещества, осигуряват на растението защита срещу ниските температури. Ожбе е провел изследванията си върху лоза.

Ozbej Zorko
Ozbej Zorko

Сред другите проекти са производството на биопластмаса от естествени и лесно разградими в природата продукти, устройство за поддържане на правилна стойка при учениците, икономично обезсоляване на морската вода и приложението ѝ в индустрията, разработки в областта на историята, математиката, физиката и компютърните науки. Посещението на това събитие определено не е за изпускане!

 

Тъй като участниците са от цял свят, езикът за комуникация с тях е английски.

Събитието във Фейсбук – https://www.facebook.com/events/384359109121785/


Европейска нощ на учените 2022 г.: