7 начина за справяне с колебливостта към ваксината срещу COVID

Милиони хора по света, с нетърпение очакват своя ред за ваксина срещу COVID, но далеч не всички споделят такъв ентусиазъм. Много други казват, че не вярват „Биг Фарма“ да е направила безопасни ваксини. Трети предпочитат просто да подсилят имунната си система с добавки и здравословен начин на живот, избягвайки всички ваксини.

Към момента терминът „колебливост към ваксината“ навлиза в ежедневния пандемичен дискурс, присъединявайки се към „изравняване на кривата“ и „социално дистанциране“. Анкети от декември 2020 г. показват, че около 30% от американците таят съмнения относно ваксинациите срещу COVID. Ако този брой остане стабилен, неваксинираните хора могат да образуват смъртоносен резервоар на вируса SARS-CoV-2, способен да рестартира пандемията. 

Нуждаем се от ниво на защита, известно като стаден имунитет, което според експертите ще изисква между 60 и 90 процента от населението да бъде ваксинирано или да има антитела в резултат на прекарана инфекция.

Нежеланието за ваксиниране се очертава широко сред определени подгрупи: 42% от републиканците, 35% от възрастните чернокожи и 33% от основните работници, поради различни причини, заявиха, че вероятно или определено ще откажат ваксината в анкетата от декември, проведена от Kaiser Family Foundation (KFF).

Според експертите усилията за преодоляване на колебливостта трябва да отговорят на специфичните опасения от страна на тези групи и да включват прозрачност относно ползите и рисковете от ваксината.


РЕКЛАМА:

***

Ето седем ключови идеи:

  1. Не е необходимо да се променя мнението на убедените антиваксъри; те са само малка част от популацията и ние можем да достигнем стадния имунитет без тях. Помислете например, че през учебната 2018-2019 година само 2,5% от детските градини в САЩ са били освободени от ваксинация. „Ние се интересуваме повече от хората, които могат да бъдат склонени”, казва Рупали Лимайе, учен по здравна комуникация в Училището за обществено здраве на Джон Хопкинс Блумбърг.
  2. Фактите сами по себе си няма да убедят скептиците. Проучване от 2014 г. сред възрастни, които се притесняват, че ваксинацията може да причини аутизъм – една вече развенчана идея, установява че коригиращите факти не оказват влияние върху намеренията им да ваксинират дете. Информацията всъщност затвърди негативните възгледи сред най-колебаещите се. „По-убедителен подход е да се справим с липсата на доверие или да достигнем до хора, разчитащи на достоверни източници, вместо да се опитваме да замеряме с факти и наука скептиците“, казва Брендън Найхан, водещ автор на това изследване и професор в Дартмутския колеж.
  3. Някои малцинствени групи, като чернокожите и индианците, имат сериозни исторически причини да гледат на здравните власти с подозрение. Експертите препоръчват да се работи в тясно сътрудничество с обществени и религиозни лидери, уважавани спортисти и други доверени лица с авторитет в тези групи. Този подход е разработен за първи път за популяризиране на практики за предотвратяване на ХИВ/СПИН сред гей мъжете и оттогава е адаптирана и за други цели и популации.
  4. Ниските нива на ваксинация, особено сред общностите с ниски доходи, често отразяват практически бариери. Предлагането на удобни часове за имунизации и гарантиране, че обществеността знае, че те ще бъдат безплатни, са два начина за увеличаване на процентите ваксинирани, казва Саманта Артига, директор по расовата справедливост и здравната политика в KFF.
  5. Говорете за това колко популярна е ваксината. „Може да подейства изкушаващо ако се каже: Вземете своята ваксина навреме, защото за половината американци може да няма“, препоръчва Кейти Милкман, учен от Университета на Пенсилвания, но това „подчертава колко често се отказва ваксината“. Изследванията на избирателната активност показват, че е по-ефективно да се каже, че всички го правят, отбелязва тя: „Хората следват възприетите норми.“
  6. Преодолейте човешката склонност да отлагате. Проучване от 2009 г. в университета Рутгерс показа, че хората, на които е била назначена конкретна дата за грипна ваксина, са с 36% по-голяма вероятност да се ваксинират от хората, на които е бил изпратен само линк, за да го планират сами. След като новите ваксини са широко достъпни, Лимайе предлага лекарите да могат да казват на пациентите, които влизат при тях поради други, по-рутинни причини: „Нека да използваме случая за да ви поставим и ваксина против COVID.“
  7. За забравящи хора – прости напомняния. Напомнянията чрез текстово или гласово съобщение – могат да вършат добра работа. Проучване от 2019 г. показа, че честите ежедневни напомняния за завършване на лекарственото лечение за туберкулоза значително са подобрили резултатите. „Може би си мислите, че това би подразнило хората, но всъщност беше ефективно“, заявява Милкман. И така, когато дойде време за втората доза ваксина срещу COVID, тя предлага: „Нека да подосаждаме малко на хората.“

 

Източник: Scientific American
Превод: Радослав Тодоров

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: